Pastirski pohod biskupa Petra Palića župama Duvanjskoga dekanata

Foto: Cnak

Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski biskup Petar Palić pohodio je župe Duvanjskoga dekanata u veljači i ožujku 2023. Svećenici su na svome dekanatskom sastanku u Rašeljkama 8. veljače 2023. dogovorili sljedeći raspored biskupova pohoda: Vinica 28. 2., Rašeljke 1. 3., Grabovica 2. 3., Prisoje 3. 3., Roško Polje 4. 3., Bukovica 5. 3., Seonica 6. 3., Kongora 7. 3., Šuica 16. 3. i Tomislavgrad 24. i 25. 3.
Biskup Petar je u svome dopisu naveo da je sastavni dio svakoga pohoda i pregled župnih knjiga prema kanonu 535. i utvrđivanje ekonomskoga stanja župe, a taj dio obavio je 15. i 16. veljače 2023. u biskupovo ime generalni vikar don Nikola Menalo. Iz Biskupskoga ordinarijata svi su župnici dobili Upitnik, na čija su pitanja trebali odgovoriti i potvrđeno vratiti u Biskupski ordinarijat.
Biskup je u svim župama pohodio glavne crkvene objekte (crkve, kapelice, grobljanske kapelice, samostane i kuće časnih sestara, Duvanjski franjevački samostan, Karmel sv. Ilije…), zatim škole, staračke domove, pojedine mjesne urede i napose sjedište tomislavgradske općine, gospodarstvene zgrade i dr., potom neke brojne obitelji, starije osobe i sl., susreo se s vijećnicima, odgojiteljima i učiteljima, nastavnicima, profesorima, pjevačkim zborovima, vjerskim skupinama, framašima, KUD-ovima (fra Jozo Križić u Rošku Polju)… Dan je završavao slavljem svete Mise s prigodnom poticajnom propovijeđu. Prvih osam župa ovoga dekanata susljedno je pohađao prenoćujući kod župnika, a za Šujicu i Tomislavgrad imao je posebne i razdvojene dane.
Svaki biskup, pa tako i naš biskup dviju hercegovačkih biskupija Petar pohađa sve župe prigodom krizama, kao i drugih prigodnih slavlja i proslava po župama i redovničkim samostanima, te za vrijeme pojedinih sprovoda kao i u izvanrednim situacijama. Sve ovo pokazateljem je njegove biskupske skrbi za svećenstvo i redovništvo kao i za sav narod Božji.

Izvor: Crkva na kamenu