Pet desetljeća služenja Bogu, Crkvi i narodu

Foto: Cnak

MOSTAR – Zlatni jubilej 50. obljetnice svećeništva msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj, proslavio je u subotu, 14. rujna 2019. Ova je obljetnica utkana u blagdan Uzvišenja svetoga Križa, kada obljetnički i svetkovinski slavimo dan posvete Gospine katedrale kao i obljetnicu biskupova ređenja u Neumu. Upriličena su dva čina proslave. U prvome dijelu na svečanoj akademiji, koja je započela u 16 sati, izrečeni su pozdravi i čestitke mjesnome biskupu Ratku, a vojni biskup u BiH msgr. Tomo Vukšić predstavio je knjigu koju je priredio don Željko Majić, Ljubav koja ne prestaje. Stepinčeve večeri, Crkva na kamenu, Mostar 2019., 304 str. To su osvrti na knjigu biskupa Perića Nada koja ne postiđuje objavljena prošle godine u povodu 120. obljetnice života i 20. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca.
Sve je započelo pjesmom Zbora sestara franjevaka pod ravnanjem s. Mire Majić. Generalni vikar don Željko Majić čestitao je biskupu zlatni jubilej te pozdravio okupljene uzvanike i goste: nuncija, nadbiskupe i biskupe, svećenike i redovnike, sestre redovnice, nositelje civilne vlasti, akademske, zdravstvene i kulturne zajednice. Čestitku pape Franje u povodu 50. obljetnice misništva biskupa Ratka pročitao je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezutto, a nakon toga uputio mu je i osobne čestitke. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, uputio je biskupu Ratku slavljeničku čestitku koju je na akademiji pročitao msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita, izrazivši mu i osobne slavljeničke čestitke. Pozdrav i čestitku uime Hercegovačke franjevačke provincije uputio je vikar Provincije fra Iko Skoko. Uime vjernika laika pozdrav i čestitku izrekla je Klaudija Maj Jozić koja je diplomirala na Teološkome institutu u Mostaru.
Biskup Ratko na kraju je izrekao zahvalnicu prisjetivši se svojih dekreta koji su mu izdani u ovih 50 godina, službi koje je vršio najprije kao svećenik, profesor, a zatim biskup. Svega onoga što je uspio ostvariti tijekom svoje službe ali i onoga što je htio i što je bilo zamišljeno ali će možda ostati za neke druge generacije. Uza svoje svećeničko geslo “Hvalite Gospodina – Aleluja” s Božjom milošću prošao je kroz mnoge nevolje uzevši biskupsko geslo “Kroz mnoge nam je nevolje u Kraljevstvo Božje”. “Mnogih je nevolja u obilju bilo i ima, još se samo, s pomoću milosti Božje, domoći Kraljevstva nebeskoga gdje se nalazi blaženi Stepinac, i to sa svima vama i sa svima s kojima sam u ovih 50 godina svećeništva živio, radio i trpio! Hvala milosrdnom Bogu na svemu!”, rekao je na kraju biskup.
U 18 sati započelo je središnje slavlje svetom Misom koju je predvodio zlatomisnik u koncelebraciji s biskupima i svećenicima. Za 50 godina svećeničkoga i 27 biskupskoga poslanja biskupa Ratka u Misi zahvalnici sudjelovali su: vrhbosanski nadbiskup i metropolita kardinal Vinko Puljić; msgr. Tomo Vukšić; msgr. Franjo Komarica, banjolučki biskup; msgr. Luigi Pezzuto; msgr. Henryk Jagodzinski, savjetnik u nuncijaturi u Sarajevu; msgr. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje; msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK; msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup; msgr. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup i msgr. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup. Pri završetku svete Mise pridružio se i kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup emeritus i dugogodišnji vjerni pratitelj i osobni tajnik sv. Ivana Pavla II., pape.
Homiliju je uputio banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica. Govorio je o četiri razloga ovoga vjerničkog svečanog slavlja: blagdan Uzvišenja svetoga Križa, zlatni jubilej svećenika Isusa Krista Ratka Perića, 27. obljetnica njegova biskupskog ređenja te godišnjica posvete mostarske katedrale – ove godine tridesetdeveta.
Katedralu su ispunili brojni vjernici, među njima i rodbina biskupa Ratka, časne sestre, nositelji vlasti. Bogoslovi i sjemeništarci posluživali su oko oltara a katedralni zbor Marija pjesmom je pratio svečanu svetu Misu. Na kraju misnoga slavlja glasnim “Tebe Boga hvalimo” vjernici su zahvalili za biskupa Perića i za sve milosti koje su po njegovu svećeničkome i biskupskome djelovanju primili. Neka ovaj događaj bude svima poticaj da upućuju svoje molitve Gospodaru žetve za nova svećenička zvanja u Hercegovini.