Pet kršćana oslobođeno optužbe za blasfemiju

PAKISTAN (RV) – Protuteroristički sud u Lahoreu, u Pakistanu, oslobodio je pet kršćana optuženih za blasfemiju. Njihov je slučaj prijavljen 16. kolovoza prošle godine, kada je 16 osoba okrivljeno za objavljivanje materijala smatranoga uvredljivim za islam. Sud je također dodao i optužbe za poticanje na sektašku mržnju.
Među okrivljenima je, kako izvještava agencija Fides, bio i protestantski pastor Aftab Gill iz pakistanskoga grada Gujrata, koji je objavio plakat s riječju “rasool” (što na jeziku urdu znači apostol), za svojega pokojnog oca Fazala Masiha, utemeljitelja njegove zajednice. Muslimani su se osjetili uvrijeđeni, budući da je izraz “rasool” značajka proroka Muhameda.
Nevladina udruga CLAAS (Centre for Legal Aid Assistance and Settlement), koja jamči pravnu pomoć vjernicima, istaknula je da je izraz “rasool” nazočan u Bibliji na urdu jeziku, te da kršćani nisu imali nikakvu bogohulnu namjeru. U rujnu prošle godine protuteroristički sud u Gujranwali odbio je kauciju za kršćanske optuženike, dok je sada, nakon još jedne predstavke spomenute udruge, petoro vjernika pušteno na slobodu. U priopćenju koje je poslala agenciji Fides udruga CLAAS istaknula JE da zloporaba zakona o blasfemiji i dalje pogađa kršćane u Pakistanu. Samo je prošloga mjeseca, u Mandi Bahauddinu, najmanje troje kršćana optuženo za blasfemiju, dok je u Gujratu kršćanka Sonia Gill, krojačica, okrivljena da je sjela na platno na kojemu su ispisani sveti islamski stihovi. Prije nekoliko je mjeseci pak jedan kršćanin (Usman Liaqat) prijavljen za blasfemiju zbog komentarâ objavljenih na društvenim mrežama.

Izvor: Crkva na kamenu