Pet mudrih djevica

Foto: Cnak

LEDINAC – U dogovoru sa župnikom ledinačke župe sv. Male Terezije, don Jozom Ančićem, biskup je Ratko Perić u petak, 28. rujna 2019., obavio kanonski pohod i predvodio svetu Misu prve večeri trodnevnice u čast Svetici, naslovnici crkve i zaštitnici župe.
Biskup je, zajedno sa župnikom obišao prostrano, uredno, osvijetljeno dvorište, pomolio se za pokojnoga župnika don Antu Čulu kod njegova spomenika kao i za sve poginule u prošlosti kojima su podignuta obilježja. Pogledavši crkvu iznutra i izvana, u župnom je uredu pregledao matice rođenih, krizmanih, vjenčanih i umrlih, sve druge knjige, blagajničke dnevnike, urudžbene zapisnike, kronike i misne nakane i darove. I potpisao.
U 18 sati krunica potom sveta Misa. U crkvi su klupe bile popunjene vjernicima. Biskup propovijeda o sv. Maloj Tereziji u usporedbi s domaćim sinom časnim slugom Božjim Petrom Barbarićem. Oboje iz obitelji od devetero djece. Ona je živjela 24, a on 23 godine. Ona u samostanu 9 godina, a on u sjemeništu 8 godina, umrli iste 1897. godine. Nije važno koliko se živi, nego kako se živi. I jedno i drugo živjelo je po Božjim zapovijedima.
Druge i treće večeri trodnevnice svetu je Misu predvodio i propovijedao don Domagoj Markić, ovogodišnji mladominsik, kojega je don Jozo krstio kada je bio župnik u Pologu.
Na samu svetkovinu svete Zaštitnice svetu je Misu predslavio biskup, a koncelebriralo je 13 svećenika. Evanđelje o Isusovoj prispodobi o pet mudrih i pet ludih djevica navijestio je domaći sin fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu. Pjevao je uvježbani župni zbor. Župnik je na početku sve pozdravio i na svršetku svima zahvalio na pripremi i sudjelovanju u trodnevnici i u proslavi svete Zaštitnice, 1. listopada 2019. Uzvanike, pastoralno vijeće i vodstvo grudske općine župnik je počastio u župnoj dvorani.
U homiliji, govoreći o životu i svetosti sv. Male Terezije biskup Ratko stavio je naglasak na njihovu svetu obitelj: “Devetero djece, i to pet kćeriju ostalo na životu, a dvije druge kćeri i dva sina umrli kao djeca. A ovih pet preživjelih djevojaka kao pet mudrih djevica. Sve otišle u stroge redove: četiri u karmelićanke, a jedna u benediktinke. ‘Mudre’ su djevice jer su sve podredile vječnom Zaručniku, njegovu dolasku, njegovoj vječnoj svadbi. Imale su ulja, znale su čekati, znale su biti budne, pa su se smjenjivale u čekanju, znale su svoj cilj, nisu pozaspale”.

Izvor: Crkva na kamenu