Peti rođendan “Betanije”

Foto: Cnak

ČAPLJINA – U Pastoralnom centru Caritasa hercegovačkih biskupija u Čapljini u nedjelju, 11. veljače 2018., na blagdan Gospe Lurdske, proslavljen je peti rođendan Doma i Hospicija “Betanija”. Svetu Misu u 11 sati predslavio je ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan dr. don Ante Komadina koji je u uvodnom dijelu rekao kako slavimo Gospu Lurdsku, zaštitnicu bolesnika od koje možemo u svim životnim trenutcima tražiti zagovor, baš kao i od blaženoga Alojzija Stepinca čiji je spomendan bio dan prije.
Don Ante je posebnu zahvalnost Bogu izrazio zbog novoga člana župne zajednice, malenoga Zdravka kojega su roditelji i kumovi donijeli na krštenje. Molitveni prostor bio je tako podijeljen, a istovremeno tako jedinstven. Istočna strana pripala je korisnicima doma “Betanija” koji su već u jeseni, a zapadna Zdravku koji je tek u proljeću života. Krstitelj je bio župni kapelan don Dragan Filipović, pjevao je župni zbor, a čitanja su vjernicima prenijeli zaposlenici Doma.
Don Ante je u svojoj propovjedi naglasak stavio na naše česte postupke kojima druge izoliramo, stavljamo u karantenu, baš kao što su nekoć Židovi činili gubavcima: “Nismo li isto barem jednom u životu svi učinili? A Isus, On se dotiče gubavca i ozdravlja ga, krši sva pravila i odredbe židovske. Stoga, ugledajmo se na Isusa i pristupajmo svima jednakim žarom i ljubavlju, a posebno mislimo i brinimo se o našim bolesnicima”.
Vrijeme bez oborina dopustilo je da se u dvorištu učini fotografija na kojoj je zabilježen trenutak kojega ćemo se ubuduće sjećati kao petoga rođendana našega Doma i Hospicija. Popevši se na kat, jedni stubištem, a drugi liftom, izrezali smo i slavljeničku tortu. Ravnatelju don Anti Komadini u ovome poslu pomogli su Kata koja je s nama od samih početaka i Mijo koji nam se doselio tek početkom godine.
Jeli smo, pili smo, i peti rođendan proslavili, sve na slavu Božju! Upravo je to bio poziv svetoga apostola Pavla iz drugoga čitanja prve poslanice Korinćanima.

Izvor: Crkva na kamenu