Pođi za mnom!

Foto: Cnak

MOSTAR – Župa sv. Mateja u Mostaru proslavila je svoga nebeskog zaštitnika 21. rujna kada se ujedno obilježava i obljetnica posvete župne crkve. Središnje misno slavlje započelo je u 18 sati. Svetu Misu predvodio je don Gordan Božić, župnik Domanovića, u koncelebraciji sa župnikom don Ivicom Borasom i još desetak svećenika. Župni kapelan don Ivan Marčić pratio je sviranjem župni zbor koji je svojim višeglasjem doprinio svečanijem misnom slavlju.
Don Gordan se u homiliji dotaknuo nekoliko bitnih elemenata života vjernika: molitva, ljubav i opraštanje. Kao kršćani moramo biti spremni na žrtvu iz ljubavi prema Bogu i svomu bližnjemu kao i na molitvu i opraštanje svomu bližnjemu. Jesmo li spremni dopustiti Isusu da nas preobrazi i jesmo li spremni na promjenu? U tome uzor možemo pronaći upravo u sv. Mateju koji od carinika postade Isusov učenik, onaj koji na Isusovo: “Pođi za mnom!” bi spreman i odazva se, odlučno započevši sve iznova. Malo toga možemo sami učiniti, ali Isus je tu da nam pomogne.
Na kraju Mise župnik don Ivica čestitao je župljanima njihova zaštitnika, zahvalio dragome Bogu na njegovim darovima, kao i sv. Mateju za zagovor, te svima koji su sudjelovali u trodnevnici i svečanome misnom slavlju.
Trodnevnica uoči proslave patrona započela je 18. rujna, a predvodio ju je don Branko Jurić, student moralne teologije u Rimu. Vjernici su imali prigodu za svetu ispovijed a pola sata prije večernje svete Mise molila se krunica. Prvu večer trodnevnice pjevanje na svetoj Misi animirao je župni djevojački zbor Angelus, drugu večer zbor svećenika Sacerdotes, a treću večer zbor splitskih liječnika koji su nakon misnoga slavlja održali kratak prigodan koncert.

Izvor: Crkva na kamenu