Pođimo za Isusom

Foto: Cnak

MOSTAR – U našim biskupijama Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj sv. Mateju apostolu i evanđelisti, jednomu od dvanaestorice Isusovih učenika, cariniku iz Kafarnauma zvanom Levi, koji je na Isusov poziv spremno napustio dotadašnji život i pošao za svojim Učiteljem, posvećena je samo jedna župa, ona u Mostaru. Na taj dan ova župa obilježava i obljetnicu posvete crkve, a posvetio ju je 2011. godine biskup Ratko Perić. Središnju proslavu i misno slavlje u prepunoj crkvi na Rudniku na svetoj Misi u 18 sati predvodio je don Dragan Filipović, župni vikar župe Čapljina. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika sa župnikom don Ivicom Borasom, a kapelan don Ivan Marčić bio je na raspolaganju za svetu ispovijed. Župni zbor lijepo je svojim pjevanjem skladno pratio misno slavlje.
Na kraju misnoga slavlja, obraćajući se nazočnima, župnik don Ivica kazao je kako smo Bogu zahvalni za ovaj sveti dan, blagdan zaštitnika ove župe – sv. Mateja. Zahvalio je predvoditelju svete Mise maestru don Draganu i svim prisutnim svećenicima kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji i ostvarenju duhovne trodnevnice koja je prethodila ovome blagdanu. Pozdravio je i slušatelje Radio Marije koji su uživo pratili ovu svetu Misu. Također i trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je don Dragan. Trodnevnica je započinjala molitvom krunice, a zatim je slijedila sveta Misa. Prvu večer trodnevnice, 18. rujna, misno slavlje pratio je zbor župe sv. Franje iz Čapljine. Drugu večer, 19. rujna, na svetoj Misi pjevala je ženska klapa Narenta iz Mostara. Nakon svete Mise klapa je izvela kratki koncert duhovne glazbe kao dio duhovnoga i kulturnoga programa u pripravi za proslavu ovoga blagdana. Na uočnicu, 20. rujna, u 17 sati bila je prilika za svetu ispovijed za sve župljane, a osobito za školsku djecu i mlade, a zatim sveta Misa. Nakon svete Mise Simfonijski orkestar Mostar i njihovi prijatelji izveli su prekrasan koncert najljepših melodija klasične glazbe.
Sveti Matej, carinik, sakupljač poreza, odlučio je radikalno promijeniti svoj život i počeo je svesrdno slijediti Isusa. Kao obraćenik, kao onaj koji je više poznavao Boga bio je više Njegov, živio je za Boga. Neka nam sv. Matej bude poticaj da se nakratko zaustavimo u ovome užurbanome svijetu i upitamo se za koga mi živimo, živimo li svaki dan za Boga? Ako živimo za Boga, onda živimo i za svoga bližnjega, za sve, jer se živeći za Boga može živjeti samo iz ljubavi.

Izvor: Crkva na kamenu