Pokop Jele iz Krivodola

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Na Krivodolu, koje pripada župi Kruševo, više generacija prenosi usmenu predaju o djevojci Jeli i njezinu mučeništvu, a grob se časti kao “Jelin grob”. Jelu su negdje između 1695. i 1725. godine Turci u prolazu preko Krivodola zatekli kod ovaca u ogradi “Gabruša”. Htjeli su je silovati. Ona im se oduprla. Turci su je ubili, a ovce joj pokrali. Poslije mučeničke smrti šest Krivodoljana otišlo je na mjesto mučeništva i Jelu su pokopali. Od mučeničke smrti do danas narod hodočasti na njezin grob. Čašćenje Jele i njezina groba zasmetalo je Turcima koji su je ubili. Odlučili su njezin grob iskopati, a zemne ostatke uništiti. Međutim, narod ih je preduhitrio. Otišla je skupina Krivodoljana s pričom da će Jeline kosti iskopati i potajno ih pokopati na Cikojino groblje. Međutim, njezin grob ni kosti nisu dirali, nego su dva metra od njezina groba zapalili klačinu, na završenu klačinu prenijeli su kameni grobni humak s Jelina groba i na taj način Turcima “zametnuli trag”.
Već tri godine kruševski župnik don Ljubo Planinić ozbiljno istražuje kako bi došao do stvarnih podataka o Jeli te je obavijestio i Ordinarijat u Mostaru i poštujući civilne zakone i strukovne postupke u takvu slučaju, sretno došao do otkrića jedincata groba u Gabrušinoj ogradi, gdje je 31. ožujka 2018. nađen kostur mlađe ženske osobe visine 163 cm prema omjeru nadkoljeničnih kostiju, a kojoj se na prednjoj strani moglo nabrojati 26 metalnih kopčica od prsluka. Župnik je zamolio stručnjake iz Mostara, Splita i Zagreba da daju stručnu analizu na temelju kostiju, osobito zdravih zuba prema forenzičnim pravilima i rezultatima DNK-a. Pretražio je i broćanske crkvene matice rođenih, umrlih. Zajedno sa svojim suradnicima izdao je knjigu Jelin grob, a poslije ekshumacije Jelinih posmrtnih ostataka započeli su uređivati pristup do njezina groba i izgradnju grobnice. Sve je završeno do 14. listopada kada je na krivodolskom groblju slavljena sveta Misa u 10 sati. Misu je predvodio biskup Ratko Perić, a s njim je koncelebriralo još pet svećenika. Okupilo se mnoštvo puka Božjega, osobito mladih i djece, a došlo je i više skupina u narodnoj nošnji iz kruševske i iz susjednih župa. Bilo je oku ugodno pogledati cijele redove djevojaka koje podsjećaju na Jelu Krivodolku s 26 kopčica na izvezenu narodnom prsluku. Misno slavlje pjesmom su pratili pjevači mješovitoga zbora Fontes, kao i ženska klapa Jela, zborom je ravnao Karlo Milićević, svirala Nikolina Tomić. Ovu svečanost upotpunili su i trubači svojim izvedbama prije svete Mise i za vrijeme pokopa.
Župnik don Ljubo zahvalio je biskupu Ratku na dolasku kao i svećenicima u koncelebraciji, predstavnicima vlasti, darovateljima, mladima iz župe, pjevačima, predstavnicima Kulturno-umjetničkih društava s Vionice, Gradnića, Biograca, Jara, Pologa i Kruševa.
Nakon misnoga blagoslova župnik je izmolio sprovodne molitve te se sprovodna povorka uputila od groblja do Jelina groba. Mladi su se izmjenjivali u nošenju Jelina sanduka uz molitvu krunice, a kod groba se završilo s molitvom i s blagoslovom Jelina groba. Jelin grob s njezinim lijesom ostao je otvoren sve dok na njega nije spušteno 300 ruža koje su nosili mladi u povorci. Pokraj groba napravljena je i kućica za svijeće.
Kako se na ovaj datum obilježio i Dan Kruševa, gosti su pozvani u dvoranu na Sretnice gdje se nastavilo druženje.

Izvor: Crkva na kamenu