Pokornička hodočašća u korizmi

Foto: Cnak

HRASNO – I ove korizme organizirana su pokornička hodočašća, kroz pet korizmenih nedjelja, u svetište Kraljice Mira u Hrasno, prvenstveno za župe Trebinjsko-mrkanske biskupije, ali su se redovito priključivale i druge župe. Župljani Hrasna sa svojim župnikom don Antunom Pavlovićem bili su srdačni domaćini svake nedjelje, te su s ostalim vjernicima bili dionikom ovoga prekrasnog pokorničkog i obraćeničkog hoda, kroz pobožnost Križnoga puta, sakrament svete ispovijedi i euharistijsko slavlje kao vrhunac vjerničkoga zajedništva. Pobožnost Križnoga puta započinjala bi u 15 sati, zatim prilika za sakrament svete ispovijedi, a sveta Misa u 16,30 sati. Pobožnost bi započela uvodnom molitvom pred spomenikom poginulima i nestalima, zatim molitveni hod, od postaje do postaje Križnoga puta uz Gradinu, te završna molitva na Gradini, pred kipom Kraljice Mira. Pri silasku s Gradine pjevao bi se Gospin plač. U ovoj izvanrednoj svetoj Godini milosrđa hodočašća imaju posebnu važnost i značenje. Svetište Kraljice Mira jedno je od mjesta u Hercegovini na kojemu se, uz ispunjene uvjete koje Crkva traži, može dobiti potpuni oprost.
Na Prvu korizmenu nedjelju – Čistu, 14. veljače, hodočastile su župe Čeljevo, Dračevo i Hrasno uz brojne vjernike iz okolnih župa. Mnogi hodočasnici došli su pješice u Svetište, iako dan nije bio sunčan pa se i pobožnost Križnoga puta obavljala u crkvi. Pobožnost je predvodio don Tomislav Ljuban, čeljevski župnik, a pjevanje su predvodili župljani župe Dračevo pod vodstvom đakona don Ilije Petkovića. Po završetku ispovijedanja uslijedila je sveta Misa koju je predvodio i propovijedao don Nedjeljko Krešić.
Druga korizmena nedjelja – Pačista, 21. veljače, okupila je župljane župa Neum, Gradac i Hutovo, prema rasporedu, zatim vjernike iz župa Čapljina i Blagaj-Buna i druge. Pobožnost je predvodio don Stipe Gale, župni vikar župe Neum, a pjevanje su predvodili Neumljani. Predvoditelj misnoga slavlja bio je don Damjan Raguž, a liturgijsko pjevanje predvodila je župa Čapljina.
Na Treću korizmenu nedjelju – Bezimenu, 28. veljače, u Hrasno su prema rasporedu hodočastili vjernici iz župa Rotimlja, Stolac i Stjepan Krst, a priključila se župa Gradina kao i brojni hodočasnici iz okolnih župa, čak i iz Dubrovnika. Pobožnost Križnoga puta predvodili su naizmjence župnici župa Gradina, Rotimlja i Stolac, a pjevanje uz pobožnost predvodio je don Ivan Bijakšić. Svetu Misu predvodio je i propovijedao don Marin Skender, tajnik biskupa Ratka. Liturgijsko pjevanje predvodili su župljani župe Gradina pod vodstvom don Ivana Bijakšića.
Četvrta korizmena nedjelja – Sredoposna, 6. ožujka, okupila je vjernike župa Aladinići, Prenj i Trebinje, te brojne vjernike iz drugih župa među njima i krizmanike iz župe Studenci sa župnikom don Ivom Šutalom. Te je nedjelje pobožnost Križnoga puta u crkvi predvodio župnik Aladinića don Marko Šutalo, a misno slavlje don Ivo.
Posljednju, Petu korizmenu nedjelju – Gluhu, 13. ožujka, u Hrasnu su se okupili župljani župa Trebinja, Ravno i Domanovići, među njima i časne sestre iz Gabela Polja. Pobožnost Križnoga puta predvodio je župnik Domanovića, don Gordan Božić, a misno slavlje don Tomislav Ljuban.
Kroz ovih pet korizmenih nedjelja bilo je lijepo zajednički obraćenički hoditi i pripremati se za slavlje Uskrsa, a zatim za proslavu Kraljice Mira 8. svibnja s ciljem jačanja zajedništva i oživljavanja ovoga Svetišta, istaknuo je župnik don Antun te zahvalio svima koji su svojim dolaskom, radom i molitvom bili dio ovoga pokorničkog hodočašća. Bogu hvala na ovom zajedništvu u pobožnosti, molitvi i sakramentima.

Izvor: Crkva na kamenu