Pomoćnik i zagovornik u našemu životu

Foto: Cnak

GRABOVICA – Proslava sv. Ante, toga “sveca svega svijeta” u buškoblatskoj župi Grabovici zauzima posebno mjesto. To je zasigurno dan kada najveći broj vjernika iz ove župe, i domaćih i iseljenih, ali i okolice dolazi na liturgijsko slavlje u Grabovicu i svojim molitvama i zavjetima utječu se zagovoru ovoga sveca. Tako je bilo i ove godine. Najprije su se župljani i ostali vjernici buškoblatskoga kraja za ovu svečanost pripremili kroz trodnevnicu koja je započela u nedjelju, 10. lipnja, svetom Misom u 18 sati koju je predvodio fra Stipe Martinović. Druge dvije večeri trodnevnice misno slavlje predvodili su don Pero Miličević i don Josip Blažević. Svake večeri vjernici su imali priliku za svetu ispovijed prije pobožnosti sv. Anti, odnosno prije svete Mise.
U srijedu, 13. lipnja, na spomendan sv. Ante, već su od jutarnjih sati pristizali hodočasnici kako bi se pomirili s Bogom u sakramentu ispovijedi te izrekli svoje molitve i zavjete obilazeći oko kipa sv. Ante izloženoga u njegovoj crkvi.
Liturgijsko svečano slavlje započelo je u 11 sati pjesmom u čast sveca zaštitnika. Posebnu svečanost ovome danu dalo je dvadeset i dvoje krizmanika iz četiriju župa: Grabovice, Vinice, Rašeljaka i Prisoja koji su zajedno s kumovima zauzeli jednu stranu klupa, a na drugoj strani stajao je župni zbor. Svetu Misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić a u koncelebraciji sudjelovalo je 10 svećenika: dijecezanskih, franjevačkih i karmelićanskih. Puk koji je napunio crkvu i kor te cijelo crkveno dvorište pjevao je skladno sa zborom i pozorno slušao i sudjelovao u misnome slavlju.
Biskupa su na početku najprije pozdravili krizmanici, a zatim je dobrodošlicu zaželio župnik don Blaž Ivanda, u svoje ali i u ime svih svećenika čiji krizmanici i vjernici sudjeluju u ovome slavlju. Biskup je u propovijedi govorio o životnom putu sv. Ante i o darovima koji su se primili u svetoj krizmi i tijekom vremena razvijali u Svečevu redovničkom životu i poslanju. Kroz Sedam darova Duha Svetoga koji su zaživjeli i ukorijenili se u Svečevu životu Biskup je dao primjer krizmanicima kako i oni trebaju surađivati s Duhom Svetim i nastojati suobličiti se s Isusom Kristom baš kako je u životu činio ovaj svetac.
Župnik je na kraju zahvalio i čestitke uputio krizmanicima, kumovima i njihovim roditeljima, a biskup Ratko poželio im je čvrstu i ustrajnu vjeru po uzoru na svetoga Antu. Nakon svete Mise svi su se župnici: don Blaž, don Ivan Bebek iz Prisoja, don Mijo Klarić iz Rašeljaka i don Jakov Renić iz Vinice fotografirali s Biskupom i krizmanicima, a zatim su druženje nastavili u Karmelu sv. Ilije na Zidinama gdje su ih dočekali o. Zvonko Martić, prior, i o. Đani Kordić.
Župnik don Blaž s biskupom Ratkom obišao je novu župnu kuću koja je još u izgradnji a nalazi se na mjestu prijašnje koja je zbog dotrajalosti srušena. Gradnja župne kuće započela je prošle godine, nakon temeljite obnove unutrašnjosti crkve. Uz obitelji koje žive u župi mnogo su pomogli iseljenici kojih ima blizu tisuću obitelji, dok ih je u župi oko 160. Župnik se nada da će s Božjom Providnošću i plemenitošću dobrotvora dovršiti započeto djelo.
Prošlo je mnogo godina od smrti sv. Ante ali on i dalje živi među nama i još više za nas. Dokaz je to i ovo svečano slavlje i okupljanje u buškoblatskom kraju.