Poput sv. Jeronima

Foto: Cnak

Premda je ovogodišnja proslava svetoga Jeronima u Rimu (30. rujna) bila, zbog poznate nam koronakrize, nikada skromnija, i premda je državni tajnik kard. Pietro Parolin predvodio sv. Misu u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na obali Tibra, papa Franjo i biskupi BK BiH pobrinuli su se da 1600. obljetnica njegove smrti postane još popularnija. Sveti je Otac najprije prošle godine izdao apostolsko pismo “Otvorio im pamet” (Aperuit illis mentem) a ove godine u povodu ovoga spomendana objavio drugo apostolsko pismo “Ljubav prema Svetomu Pismu” (Scripturae Sacrae affectus). U ovom posljednjem Papa nas podsjeća na “živu i nježnu ljubav” koju je sv. Jeronim gajio prema Svetomu Pismu. Papa je Franjo primijetio kako je i nakon 1600 godina ovaj Svetac osobito aktualan i danas upravo zbog Biblije jer ju je studiozno proučavao i asketski proživljavao. Nekoliko dana prije toga BK BiH u povodu ovoga velikog jubileja proglasila je Godinu Božje Riječi od 30. rujna ove godine do istoga datuma sljedeće godine. Biskupi su u svome pismu istaknuli Jeronimovo vjerojatno podrijetlo iz naših krajeva te iskazali želju za intenzivnijim življenjem Svetoga Pisma u ovoj godini. Ponajprije tu su poticaji da vjernici Bibliju “čitaju i razmatraju, rastu u njezinu razumijevanju te da joj ponizno služe”.
Ovo je pogodna prilika da se uhvatimo “u koštac” s tom velikom knjigom koja nas ponekad zbog svoga pozamašna obujma ne privlači. Ili nam se možda čini da ćemo tu naći neku tvrdu besjedu koja nam se ne će svidjeti (usp. Iv 6,60). Ili nam je ipak draže pogledati neki dobar film? Postoje osobe, osobito mlađe dobi, koje su pročitale mnoštvo knjiga, na tisuće i tisuće stranica, svakakva sadržaja, ali Bibliju nikada i nijednu njezinu knjigu od njih sedamdeset i tri. Ona stoji sa strane. Na polici. Nedodirljiva. Skuplja prašinu.
Nedavno je u jednoj vjerskoj televizijskoj emisiji humorističnoga tipa jedan čovjek govorio drugomu po prilici ovako: “Eno u mome mjestu jedan mladić pošao čitati Bibliju. Nitko ne zna šta mu je! Priča se da je svrnuo s pameti! Babe stalno govore: ‘Što se ne drogira ko sva normalna mladež?!'” Ova šaljiva, ali dijelom možda i istinita priča pokazuje paradoks današnjega vremena. Čovjek sebi stalno postavlja pitanja poput onih: “Bože, gdje si? Bože, zašto mi ne odgovaraš?”. A nikako se ne želi sjetiti da je Bog upravo Riječ, da je On već davno progovorio. Ne samo progovorio, nego se i utjelovio, postao čovjekom radi nas ljudi i radi našega spasenja. I što ako ti je već i odgovorio? Samo odgovor trebaš pročitati u Evanđelju. I shvatiti ga. Jer tko ne pozna Pisma, ne pozna Krista. A tko pozna Krista, pozna i Boga. A kada dobro upoznaš Krista, bit će ti lakše živjeti po njegovim zapovijedima. Upravo kako ga je poznavao i po Božjoj riječi živio sam sveti Jeronim.

Zvonimir Rezo

Izvor: Crkva na kamenu