Porfirije Perić novi je poglavar Srpske pravoslavne Crkve

Foto: httpswww.bljesak.info

Porfirije Perić 46. je poglavar Srpske pravoslavne Crkve, izvijestila je agencija Tanjug. U završnom izboru koji se održao u Hramu svetoga Save za novoga patrijarha SPC-a našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija.
Od 4. svibnja 2014. bio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Prema Ustavu SPC-a, vladike su izglasale tri imena koja su stavljena u kuvertu, a onda u Evanđelje. Potom je slučajnim odabirom kuvertu s njegovim imenom izvukao monah Matej.
Porfirije Perić rođen je 22. srpnja 1961. godine u Bečeju. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” završio je u Novom Sadu 1980. godine. Pohađao je studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.  Nakon što je zaređen za monaha u manastiru Dečani, po završetku fakulteta otišao je na postdiplomski studij u Atenu, gdje je ostao do 1990. godine. Prije nego što je preuzeo dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirije Perić od 2010. godine bio je vojni episkop, a zatim i koordinator za suradnju Srpske pravoslavne Crkve i Vojske Srbije.

Izvor: Crkva na kamenu