Poruke života s proslave Male Gospe

Foto: Cnak

VINICA – Mala Gospa ili Rođenje B. D. Marije proslavljena je 8. rujna 2020. u župi Vinici, što je naslovnik te župe u Duvanjskom dekanatu i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon procesije oko obnovljene crkve uz Gospin kip i pjevanje Litanija, misno slavlje predvodio je župnik iz Prisoja don Ivan Bebek, a u suslavljenju bilo je još 10-ak svećenika.
Predvoditelj don Ivan održao je prigodnu propovijed u kojoj je potaknuo sve nazočne vjernike u crkvi i u dvorištu na nasljedovanje krjeposti i vrlina nebeske zaštitnice Male Gospe. Vratio je svima nekadašnju sliku života u jednoj seoskoj obitelji ovoga kraja i usporedio je s današnjom slikom modernizirane obitelji i preuređena standarda života u selu. Već se naslućuje koje su osnovne razlike, jer tradicionalna obitelj imala je manje ruha ali više duha za snagu života i sve one vrijednosti koje su resile te stare obitelji i pojedince. Valja istaknuti misao koju je župnik don Jakov istaknuo na kraju ovoga misnoga slavlja, a ta je da se divi jednoj obitelji u svojoj bivšoj župi Pologu koja je ovih dana obogaćena osmim djetetom, a ima primjera i više s većim brojem djece, što nas sve raduje i te roditelje počinjemo smatrati herojima našega vremena unatoč tome što ih neki smatraju tradicionalnima, tj. zaostalima. Za vrijeme Mise pjevao je Zbor mladih iz župe Prisoje, što ga vodi njihov mladi župnik don Ivan.
Župnik don Jakov priredio je i duhovnu trodnevnicu kao oblik pripreme za ovu Gospinu proslavu od koje možemo mnogo naučiti glede začeća, rođenja i rasta u okrilju svojih roditelja i najmilijih skrbnika. U trodnevnici je moljena krunica i slavljene su svete Mise, koje je prve i treće večeri predvodio vinički župnik, a druge novi rašeljački župnik. Svakako ova trodnevnica i proslava Male Gospe u Vinici može dati jak poticaj svim njezinim odseljenicima da žive one svoje tradicionalne vrijednosti i prenose ih na svoje potomke.

Izvor: Crkva na kamenu