Potrebno je spoznati Istinu

Foto: Cnak

MOSTAR – Svečanim večernjim misnim slavljem koje je u mostarskoj župi na Bijelome Brijegu predvodio don Luka Pavlović, župnik katedralne župe, proslavljen je u nedjelju 3. srpnja blagdan sv. Tome apostola. U misnome slavlju su uza župnika don Krešu Puljića koncelebrirali i svećenici iz drugih mostarskih i okolnih župa. Vjernici su ispunili crkveni prostor u kojemu se okupljaju redovito i sudjeluju na misnome slavlju, iščekujući završetak izgradnje planirane crkve na ovome brijegu iznad Mostara.
U homiliji je don Luka okupljenima govorio o liku i djelu sv. Tome apostola, ističući da “ne budemo nevjerni nego vjerni” i to ne samo u vjeri nego i u svakodnevnome životu, te da poput sv. Tome budemo istinoljubivi jer je i on kada je spoznao Istinu gorljivo ljubio i ostao ustrajan u svojoj vjeri i svome pozivu. Mi kao vjernici kršćani trebamo uvijek biti spremni pred svima uskliknuti: Gospodin moj i Bog moj!
Nakon svečanoga blagoslova i župnikove zahvale vjernici su ostali u crkvenome dvorištu poslušati koncert animatora i djece te osvježiti se i porazgovarati.
Za proslavu svoga zaštitnika sv. Tome župljani su se pripremili trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice bio je u četvrtak, 30. lipnja 2016., kada je bilo klanjanje pred Presvetim u 17,30 sati na kojemu se molilo za Dugoprugaše, molitve koje su napisali po skupinama sa svojim animatorima. Misa s homilijom bila je u 18 sati. Drugi dan trodnevnice, u petak, 1. srpnja u 17,30 molila se krunica, a u 18 sati misno slavlje. Treći dan trodnevnice, u subotu, 2. srpnja u 17 sati bila je ispovijed za sve vjeroučenike, zatim krunica u 17,30 sati, te potom sveta Misa. Inače, sve mostarske župe imaju ispovijed djece na početku i na kraju školske godine, a ova župa organizira ispovijed na kraju DUGE-PRUGE koja uvijek završava svetkovinom zaštitnika sv. Tome apostola.
DUGA je pokret vjeroučenika za novu evangelizaciju. Župnik zajedno s animatorima iz župe organizira svake godine Ljetne dane DUGE, DUGA-PRUGA. Ljetni dani DUGE započeli su u nedjelju, 19. lipnja, s Misom u 10 sati. Rekreacijsko-zabavni program za djecu od 1. do 4. razreda započeo je u ponedjeljak, 20. lipnja, i trajao je do subote, 25. lipnja. Drugi turnus DUGE-PRUGE započeo je u nedjelju, 26. lipnja. Rekreacijsko-zabavni program za djecu od 5. do 7. razreda započeo je 27. lipnja i trajao je do 2. srpnja.

Izvor: Crkva na kamenu