Potres oštetio brojne crkve u Zagrebu i okolici

Foto: CNS

Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju, 22. ožujka 2020., pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podatcima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca. Jedna je djevojčica preminula, a 14 osoba je lakše ozlijeđeno. Među lakše ozlijeđenima je župni vikar u župi Marija Bistrica. Oštećeno je više od 600 zgrada, među njima brojne crkve i zagrebačka katedrala.

Zagrebačka katedrala

Predstojnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić potvrdio je za HKR da se vrh južnoga tornja zagrebačke katedrale srušio zbog potresa koji je zahvatio Zagreb u nedjelju ujutro. “Oštećenja ima unutar katedrale, ali ne znamo u kojoj mjeri. Nitko nije stradao. Mi ćemo nastaviti s obnovom zagrebačke katedrale.”

Kaptol

U potresu je oštećena crkva, toranj i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Svi fratri, njih 50 i dvije časne sestre, evakuirani su iz samostana te su privremeno smješteni u Kuću susreta Tabor u Samoboru.

Palmotićeva, Gornji Grad

Zbog potresa urušio se dio stropa bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, na Gornjem gradu oštećena je barokna crkva svete Katarine te crk­va svetog Marka.

Remete

Zbog potresa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. “Od glavnog oltara odvalio se kamen. Donji dio crk­ve nismo pogledali zbog sigurnosti, ali nadamo se da nisu prevelika oštećenja. Vanjski su dijelovi crkve napuknuti, pogotovo južni plato”, kazao je remetski župnik o. Antonio Mario Čirko koji je nakon potresa iz svetišta u video-poruci uputio riječi ohrabrenja. “Bog je uvijek nazočan među nama. Netko će reći: ovo je Božja kazna. Ne, nema Božje kazne. To bih htio da nam svima bude jasno. Bog ne kažnjava. Nego, možemo si postaviti pitanje: Što nam Bog želi reći?! Ovo su vremena kušnje gdje je potrebno napraviti jedan naš ‘reset'”.

Šestine

U Šestinama zbog tri jaka potresa oštećena je i crkva sv. Mirka. “Crkva sv. Mirka nalazi se na najtrusnijem potezu u gradu Zagrebu. Podsljemenska zona ide upravo od Sljemena preko Šestina, Mihaljevca do Kaptola i Donjega grada. Dakle, naša crkva je oštećena. Nije toliko kao druge, ali ima ozbiljnih oštećenja. Vidljivo je bilo da nakon prvoga udara nije bilo tako strašno, nakon drugoga su se pokazivala oštećenja, a nakon trećega proširila su se oštećenja, pogotovo po unutrašnjosti crkve. Ono što se može vidjeti, mislimo da nije ugrožena statika crkve, ali iznutra je doživjela ozbiljna oštećenja. Znat ćemo točno kada stručnjaci kažu svoje mišljenje”, poručio je župnik iz Šestina Robert Šreter.

Granešina 

Potres je oštetio i crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini. Osim unutrašnjosti, oštećen je nedavno obnovljeni toranj. Pao je strop crk­ve i uništio oltar, no kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni, izvijestio je portal Direktno.hr.

Čučerje

U podrhtavanjima tla srušen je dio crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, a zbog popucalog tornja isključena su zvona.

Marija Bistrica

Župni vikar u župi Marija Bistrica (D. P.) lakše je ozlijeđen u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i njegovu okolicu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Izvor: Crkva na kamenu