Potvrđeno prijateljstvo Caritasa Maribor i Caritasa Mostar

Foto: Cnak

MOSTAR/MARIBOR – U Mariboru je 10. ožujka 2018. održan godišnji susret djelatnika i volontera Caritasa nadbiskupije Maribor. Posebni gosti bili su predstavnici Caritasa hercegovačkih biskupija, ravnatelj don Ante Komadina i troje djelatnika. U mariborskoj prvostolnici održana je sveta Misa na kojoj su osoblje i volonteri zahvalili Gospodinu za sve dobro što su tijekom prošle godine mogli učiniti za ljude u nevolji te su molili Boga da ih nastavlja jačati kako bi mogli nastaviti humanitarno djelovati i u budućnosti. Sveto misno slavlje predvodio je mariborski nadbiskup mons. Alojzije Cvikl, a koncelebriralo je deset svećenika. Nadbiskup je izrazio srdačnu dobrodošlicu svim volonterima te im je zahvalio na radu i predanu volonterskom angažmanu u Caritasu.
Godišnji susret održan je pod sloganom “Otvori nam oči”. Branko Maček, predsjednik i Darko Bračun, generalni tajnik mariborskoga Caritasa predstavili su prošlogodišnje aktivnosti, uključujući i posjet mladih vjernika župi Dračevo u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Pozivu su se odazvali i pozdravne riječi uputili predstavnici vlasti te partnerskih organizacija. Na kraju susreta volonterima i gostima obratio se dr. don Ante Komadina koji je predstavio aktivnosti i programe Caritasa Mostar. Don Ante je iskreno zahvalio slovenskim vjernicima i Caritasu na brojnim donacijama koje su poslali u BiH za vrijeme rata i u poratnom razdoblju. Emitiran je i dokumentarni film “Živimo ljubav” koji je nastao povodom 35 godina djelovanja Caritasa. Inače, ova obljetnica Caritasa Mostar proslavljena je radno Studijskim danima u listopadu prošle godine u Caritasovu duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Potocima, a na njoj su sudjelovali i predstavnici Caritasa Maribor te je odlazak u Sloveniju zapravo bio uzvratni posjet i potvrda prijateljstva dva Caritasa.
Domaćini su gostima predstavili najvažnije aktivnosti i projekte: pučku kuhinju “Betlehem”, ambulantu i prihvatilište za beskućnike, dom za stare i iznemogle “Sv. Lenart” i zavod za smještaj osoba s invaliditetom “Karion”. Svi ovi projekti “uronjeni” su u javni sektor, odnosno podržavaju ih ministarstva i općine što je dokaz istinske podrške koju države Zapadne Europe pružaju Caritasu, a sve u interesu najugroženijih pripadnika društva. Dao Bog da i kod nas bude tako!

Izvor: Crkva na kamenu