Povijest marijanskoga svetišta Kraljice mira u Hrasnu

Foto: Cnak

Ideja o marijanskom svetištu za Trebinjsku biskupiju izvorno je potekla od župnika don Stjepana Batinovića još od prvih dana njegova župnikovanja. Početci ostvarivanja svetišta Kraljice mira u Hrasnu svoje korijene imaju u bolje organiziranim proslavama svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice župe Hrasno. Osim ove prigode župnik je na marijanske blagdane i svetkovine u Lurdskoj špilji od 1957. redovito slavio svetu Misu i poticao župljane na pobožnost Gospi.

Kod prve proslave Kraljice mira u Hrasnu 8. svibnja 1977., a prema ustaljenu pastoralnom djelovanju župnika, duhovni je program proslave koncipiran ovako: duhovna obnova koja se sastojala od priprave za ispovijed i Mise s prigodnim propovijedima kroz tri dana. Isti program kroz sva tri dana održavao se i u dvije filijalne crkve. Voditelj duhovnih vježbi obraćao se puku tradicionalnim katehezama, ali su se koristile i moderne metode pastorala vjernika kao npr. projekcija filmova iz Isusova života ili dokumentarni filmovi o drugim marijanskim svetištima, igrokazi i recitali koji su za te prigode pripremani s mladima.

Broj hodočasnika varirao je u ovih 40 godina postojanja svetišta od 2000 do 15.000, kako nas o tome izvještava vjesnik župe Hrasno Dumo i njegov narod i kasnije, tj. od 1982. godine, Crkva na kamenu.
Osim godišnje proslave Kraljice mira u drugu nedjelju u svibnju, uz dvije iznimke, tj. 1978. i ratne godine 1992., u svetištu su se održavale i duhovne vježbe od 1982. godine sve do 2004. godine. U tim duhovnim vježbama, kojih je bilo 29 turnusa, sudjelovali su svećenici, časne sestre, vjernici laici i djelatnici Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Gradnjom Kuće susreta Emaus u Potocima kod Mostara na ruševinama Svećeničkoga doma, 2007., održavanje duhovnih vježbi iz Hrasna premješta se u novosagrađeni objekt u Potocima. Kuća za duhovne vježbe, kojoj je prvotno bila namjena ugostiti župljane iseljene po svijetu a na svojoj djedovini nisu imali prikladna smještaja, danas očekuje obnovu. U posljednje se vrijeme ističe želja za obnovom kuće i ponovna održavanja duhovnih vježbi u Hrasnu.
Korizmom 2014. godine, a na inicijativu župnika i upravitelja svetišta don Antuna Pavlovića, u svetištu Kraljice mira održava se pokorničko hodočašće župa Trebinjsko-mrkanske biskupije kojem se pridružuju i neke župe iz Mostarsko-duvanjske. Pokorničko hodočašće obuhvaća Križni put na Gradinu, prigoda za ispovijed i sveta Misa u crkvi. Do sada se nastavilo održavati pokorničko hodočašće vjernika župâ Trebinjske biskupije i svih onih župâ koje se priključe.
Natpis na ogradi oko kipa Kraljice mira na Gospinoj Gradini poručuje svima: Kraljice mira, svijet spasi, grješnike obrati, bolesne liječi.

 

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju.

Izvor: Crkva na kamenu