Povratak hodočasnika u baziliku Svetoga groba

Foto: wikipedia.org

JERUZALEM (KTA) – Molitve na arapskom i latinskom jeziku odzvanjale su na Uskrs u jeruzalemskoj bazilici Svetoga groba, koju kršćani iz cijeloga svijeta, nakon restrikcija uvedenih zbog pandemije, mogu ponovo posjetiti i ondje prisustvovati na svetoj Misi. Oko 500 vjernika ušlo je u crkvu koja je središte najvažnijega kršćanskog blagdana, jer je ondje Isus, po vjerovanju pokopan i opet je uskrsnuo.
Nakon dvogodišnjih restrikcija i zatvorenih vrata crkava danas je ovdje normalno, imamo puno hodočasnika i veoma smo sretni, rekao je Reutersu latinski jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa.
Nema boljega mjesta za proslavu Velikoga tjedna, rekao je Joseph Obiajulu (26) iz New Yorka. Izrael je tek nedavno počeo ponovo dopuštati stranim turistima ulazak u zemlju. Veliki tjedan obično je početak sezone hodočašćenja, no ove je godine u crkvi bilo samo 20% vjernika u odnosu na broj koji ju je ispunjavao u uobičajenim okolnostima, rekao je franjevački redovnik Atanazije Macora, dodajući da je prije dnevno bilo između sedam i deset grupa, a sada su u prosjeku samo dvije.
U Izrael je u 2021. godini ušlo samo oko 400.000 turista, što je golem pad u odnosu na rekordnih 4,55 milijuna posjetitelja u 2019. od kojih je izraelsko gospodarstvo uprihodilo čak 7,2 milijarde dolara. Povratak inozemnih turista još uvijek nije toliki da bi se u ovome kvartalu posao domaćih stanovnika u potpunosti osovio na noge.
Prije 20 godina tijekom ovoga mjeseca nismo mogli ni spavati od posla. Zaradili bismo gotovo koliko u cijelom ostatku godine, no sada ništa. Zaboravili smo da su blagdani, eto u kolikoj je mjeri loše, rekao je Reutersu Modar Natshe, vlasnik trgovine u Starom gradu.
U bazilici Svetoga (Kristova) groba, smještenoj u zidinama utvrđenoga dijela Jeruzalema na mjestu gdje se nalazila Kalvarija ili Golgota, nalazi se Isusova grobnica te mjesto Kristove muke i raspeća.
Bazilikom Svetoga groba odlukom još iz 16. stoljeća zajednički upravljaju predstavnici glavnih triju vjerskih zajednica: franjevačka Kustodija Svete Zemlje kao predstavnik Rimokatoličke Crkve, Jeruzalemski patrijarhat Grčke pravoslavne crkve, Jeruzalemski patrijarhat Armenske Istočne Crkve pravoslavne Crkve, a manji dio prava imaju Kopti, Sirijci i Etiopljani.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA