Pozdravljamo Te, Josipe, koji si pun Božje milosti!

Foto: Cnak

MOSTAR – U okružnici o slavlju izvanredne Svete godine milosrđa koju je svećenicima, redovnicima, redovnicama i svemu puku Božjem u hercegovačkim biskupijama uputio biskup Ratko Perić pozvao je župnike da kao znak našega crkvenog zajedništva u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji sa svojim vjernicima organiziraju hodočašće u mostarsku stolnicu za biskupijski patron sv. Josipa. Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, 19. ožujka, okupili su se mnogobrojni vjernici sa svih strana ove biskupije predvođeni svojim župnicima i kapelanima. Stizalo se autobusima i osobnim vozilima već u 9 sati kako je i bilo dogovoreno vrijeme za sakrament svete ispovijedi. Do središnjega misnog slavlja u 11 sati vjernici su obavljali pobožnost i molitvu te se okupljali i molili na Gospinu trgu ispred katedrale. Iz kripte sv. Josipa krenula je procesija prema katedrali koju je predvodio mons. Ratko Perić. Okupljene vjernike i njihove svećenike na početku misnoga slavlja pozdravio je generalni vikar don Željko Majić zahvalivši im što su se u veliku broju iz raznih župa okupili počastiti i hodočastiti sv. Josipu, zaštitniku Mostarsko-duvanjske biskupije.
S katedralnim zborom Marija kojim je dirigirao don Niko Luburić, a svirala s. Matea Krešić, pjevao je okupljeni puk, složno i pobožno upirući pogled i molitve sv. Josipu na čijim se rukama odmarao naš Spasitelj i rastao pod njegovim pogledom.
Biskup je u propovijedi protumačio kako sv. Josipa spominjemo u svakoj euharistijskoj molitvi, a slavimo trostrukim načinom u liturgijskoj godini kao spomendan, blagdan i svetkovinu, te koliko je bitan i slavljen kao župni zaštitnik u našim pojedinim župama. Istaknuo je njegove vrline koje nam trebaju biti primjer u svakodnevnom životu: “Velik u svojoj poniznosti, fizički radnik u Nazaretu, brižljiv u spašavanju Isusa i Marije u Egiptu, tražitelj 12-godišnjega Isusa u Jeruzalemu, otac obitelji, pravedan u postupcima, pobožan u odnosu na Boga i njegov Zakon, poslušan u odnosu na glas anđela Božjega pa makar mu se i u snu javio. Zaštitnik obitelji, radnika, cijele Crkve Božje.”
Na kraju su izmoljene molitve koje su propisane za dobivanje potpunoga oprosta te udijeljen svečani biskupov blagoslov okupljenima stavivši nas pod zaštitu ovoga blagog, strpljivog i poniznog sveca.

Izvor: Crkva na kamenu