Poziv na nasljedovanje jedine Kraljice

Foto: Cnak

GABELA POLJE – Župa Gabela Polje i ove je godine 22. kolovoza svečano proslavila blagdan Marije Kraljice neba i zemlje. Kao pripremu za proslavu upriličena je trodnevnica u sklopu koje je s. Dijana Mlinarić s animatorima održala “Sidro” za djecu od prvoga do sedmoga razreda (molitva, igra, zabava, natjecanje). Prvoga dana trodnevnice misno slavlje predvodio je župnik don Marko Kutleša te djeci, koja su prve večeri bila u većini, razjasnio što nam Isus govori i što nas uči kroz evanđelje. Po završetku Mise djeca su se ostala još malo družiti međusobno i s animatorima. Druge večeri misno slavlje predvodio je don Ivan Štironja koji je također djeci kroz pitanja i razgovor s njima pojasnio i pojednostavio poruku evanđelja za taj dan. Trećega dana trodnevnice misno slavlje predvodio je don Domagoj Jelača, župnik iz župe Otrić Seoci iz Hrvatske. Na ovom misnom slavlju bio je i velik broj odraslih, što iz ove župe što iz susjednih. Prije Mise bila je i prigoda za svetu ispovijed. Po završetku Mise s. Dijana pozvala je svu djecu na druženje uz palačinke jer je to ujedno i bio zadnji dan “Sidra”. Palačinke su pravili vrijedni animatori.
Na dan Marije Kraljice misno slavlje predvodio je don Ilija Petković. Govorio je poticajno o Mariji Kraljici i njezinim riječima “neka mi bude po riječi tvojoj” te kako je ona jedina uznesena dušom i tijelom na nebo i postavljena za Kraljicu. Marija bi trebala biti uzor današnjim majkama. Današnje majke često imaju više vremena za kafiće, teretane, kladionice nego za djecu. Na misnom slavlju pjevao je župni zbor mladih koje predvodi s. Dijana.
Po završetku misnoga slavlja djeca i mladi iz župe (sudionici “Sidra”) priredili su zabavni program kroz nekoliko točaka plesa, pjesme, igrokaza i na kraju skeča koji je sve do suza nasmijao.
Premda su ovo neka čudna i bremenita vremena, mi smo našu Kraljicu ipak dostojno proslavili uz mnoga ograničenja i kušnje koje su pred nama. Hvala najprije dragom Bogu i Mariji Kraljici, a i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da proslavimo ovaj veliki župni blagdan.

Branko Boras

Izvor: Crkva na kamenu