Pravoslavni imaju 16 umjesto 7 ekumenskih sabora

Foto: Cnak

Francuska Orthodoxie.com objavila je 28. siječnja 2017. Poruke Svetoga Sinoda Grčke pravoslavne Crkve svim vjernicima o Saboru na Kreti, koji je održan u lipnju 2016. godine. Donosimo neke od tih poruka.
Na temelju zaključaka Svetoga i velikoga Sabora Pravoslavna Crkva izražava svoje jedinstvo i katoličanstvo po svetim otajstvima.
Sveti se Sabor ne odnosi samo na auktoritet ekumenskih Sabora nego, po prvi put, priznati su kao Sabori “opće vrijednosti”, tj. kao ekumenski:
– Veliki sabor koji se održao za vrijeme Focija, carigradskoga patrijarha: 879.-880.;
– Veliki sabori 1341., 1351. i 1368. koji su raspravljali i branili nauk svetoga Grgura Palame (1297.-1359.), atoškoga monaha od 1316. i solunskoga arhiepiskopa od 1347.;
– Veliki i Sveti sabori carigradski koji su odbacili unionistički Koncil u Firenci (1438.-1439.), zatim osudili protestantska vjerovanja: 1638., 1642., 1672., 1691. i etnofiletizam kao ekleziološku herezu: 1872. Etnofiletizam: stavljanje nacije ispred vjere.
Autokefalne pravoslavne Crkve ne tvore savez Crkava nego jednu, svetu, katoličansku i apostolsku Crkvu.
Za Pravoslavnu Crkvu obitelj je plod sakramentnoga jedinstva “u Kristu i u Crkvi” muškarca i žene i ta je obitelj jedino jamstvo rađanja i odgajanje djece.
Ascetski moral jest obilježje kršćanskoga života.
Pravoslavna Crkva osuđuje progone, istjerivanja i ubijanja članova vjerskih zajednica, prisilu u vidu promjene vjere, trgovinu prognanicima, mučenja itd. Dijalog, uglavnom s inoslavnim kršćanima (drugim kršćanskim vjeroispovijestima – herezama!) postoji na temelju obveze Crkve da svjedoči u svim smjerovima istinu i apostolsku vjeru. Dijalozi ne znače niti će ikada značiti bilo kakav kompromis u pitanjima vjere.
Pravoslavna Crkva jest jedna, sveta, katoličanska i apostolska Crkva, koja se ispovijeda u simbolu vjere. Svetost je nepojmljiva izvan Tijela Kristova, tj. izvan Crkve (Ef 1,23). Crkva je jedna, a to je Pravoslavna Crkva. Crkva uvijek očekuje povratak svih ljudi u svoje krilo, inovjernika i članova drugih religija.
Koliko će zaživjeti ideja da se umjesto dosadašnjih 7 ekumenskih sabora priznaje još 9 takvih gore nabrojenih sabora, vrijeme će pokazati. Ali kako se pojedine Crkve ne mogu složiti u mnogo važnih stvari, pa čak ni u tome je li ovaj Sabor na Kreti Sveti i Veliki ekumenski Sabor, a kamoli da se takvim priznaju Sabori održani prije 6 ili 12 stoljeća, bit će teško postići konsenzus. Rimokatolička Crkva uopće se ne spominje, ulazi u anonimnost konfesionalnih hereza. A 35-godišnji teološki dijalog s Katoličkom Crkvom, od 1980. nadalje, kao da nije ni postojao. Izvan Pravoslavne Crkve nema ni svetosti, ni spasenja, i svi se moramo vratiti u Pravoslavnu Crkvu, i kršćani i nekršćani! Grci uvijek optimisti!

Izvor: Crkva na kamenu