Predstavljen roman “Tragedija sretničkih svatova”

Foto: Cnak

KRUŠEVO – U nedjelju, 7. veljače, u 18 sati u svadbenoj dvorani “Afrodita” predstavljen je prvijenac mladoga pisca Maria Pušića, roman s naslovom Tragedija sretničkih svatova. Inspiracija autoru bio je događaj, zapravo tragedija, koja se dogodila 9. veljače 1938. na Sretnicama, župa Kruševo. Tada je na svadbenome veselju Ivana Rozića i Jele r. Sušac iz Gornje Blatnice u noći izgorjelo 29 svatova. Među stradalima našao se i mladoženja Ivan. Mlada Jela preživjela je tragediju. Preudala se 27. siječnja 1941. za Mirka Ćorića na Selišta.
Svake se godine svetom Misom i molitvom u župi Kruševo vjernici prisjećaju ove nezapamćene tragedije pogorjelih svatova koja nije bila samo tragedija župe nego i cijele Hercegovine. Velik broj prisutnih gostiju pokazatelj je da se ovome događaju i stradalnicima želi odati duboko poštovanje i da ih se ne će zaboraviti.
Predstavljanje romana i izdavanje plod su suradnje Župnoga ureda Kruševo i Matice hrvatske Čitluk. Program je animirao predsjednik Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić. Na počeku imena i prezimena svih nastradalih pročitala je Marija Marić. Župnik don Ljubo Planinić pozdravio je sve prisutne, izrekao kratku molitvu za pokojne “svate” te zazvao Božji blagoslov na sve prisutne. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi i izdavanju romana kao i u njegovu predstavljanju.
Roman je predstavila književnica Anita Martinac, recenzentica romana. O pogorjelim svatovima govorio je Ivan Ićan Kordić, a prisutnima se obratio i autor romana Mario Pušić. Dio iz romana pročitala je studentica Matea Ćavar. U kulturno-zabavnom dijelu nastupili su: mlade članice KUD-a Kruševo, klapa Jela, klapa Studenac iz Kruševa, a kao gosti nastupili su klapa Concordia iz Međugorja i mladi guslar Ivan Šarac koji je uz gusle otpjevao dio nadaleko poznate pjesme Mirka Leske o događaju sretničke tragedije.
Na kraju programa Andrija Stojić kratko je predstavio i don Ljubinu knjigu Bog s tobom, Tebi na dar – 1, koja je također izišla u izdanju Matice hrvatske Čitluk. Riječ je o pedeset duhovnih poticaja o različitim temama, odnosima prema Bogu, čovjeku i svijetu. Nakon predstavljanja uslijedilo je druženje i razgovor uza zakusku koju su pripremile sretničke gospođe.
Sveta Misa u povodu osamdeset i treće obljetnice pogorjelih satova slavljena je u kapelici na Sretnicama u utorak 9. veljače 2021. s početkom u 9 sati.

Izvor: Crkva na kamenu