Preko križa do vječnoga života

Foto: http://mandino-selo.com

TOMISLAVGRAD – Središnja proslava Dana sv. Nikole Tavelića i ove je godine, tradicionalno, započela velikom, svečanom procesijom gradskim ulicama s kipom prvoga hrvatskog sveca mučenika. Kako je ranije i najavljeno, svečano misno slavlje pred spomen- bazilikom ove je godine predslavio fra Branko Radoš koji je na službi u Švicarskoj, u Luzernu je koordinator naših misionara.
Na današnji dan 1924. godine blagoslovljen je kamen temeljac ove spomen-bazilike. Danas, 94 godine poslije, slavimo njezina zaštitnika sv. Nikolu Tavelića pripremajući se kroz devet dana kroz molitvu, slavljenje svete Mise i u susretu s Bogom. Stoga uoči ove svečane proslave u ime svih nas ovdje u samostanu pozdravljam najprije vas domaćine i župljane. Pozdravljam sve goste i hodočasnike, svu braću svećenike ovdje za oltarom, a osobito predsjedatelja ovoga svetog misnog slavlja našega fra Branka Radoša koji je na službi u Švicarskoj, kazao je u svome pozdravnome govoru župnik fra Slaven Brekalo.
Bog nas poziva da se odreknemo sebe i prihvatimo križ jer ćemo samo tako biti posve njegovi. Mi živimo u vremenu koje je podređeno uživanjima. Sve nas na to poziva, mediji, reklame pa se ponekad čini da je sve podređeno hedonizmu. Nismo se mi danas okupili ovdje da bismo se hvalili, da bismo paradirali ulicama, nego da bismo se zagledali u sv. Nikolu Tavelića i pokazali da mučeništvo nije bilo rezervirano samo za vrijeme u kojemu je on živio, nego da za mučeništvo ima mjesta i sada kod nas, u svojoj je homiliji slikovito istaknuo propovjednik posebno naglasivši: Naša budućnost nije u rukama svjetskih moćnika, lokalnih političara, crkvenih vjerodostojnika a ni u nogama nogometaša koji nam istina, ovih dana donose puno radosti, nego je u našoj spremnosti da prihvatimo svoj križ.
Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale svima koji su sudjelovali na proslavi ali i u devetnici, uputio je gvardijan fra Sretan Ćurčić. Nama ljudima malo je potrebno za sreću jer nas Bog nije stvorio da budemo nezadovoljni i nesretni. Stoga, radosno prihvatimo svoj križ i podarimo ljubav jedni drugima u malim stvarima koje puno znače, između ostaloga rekao je gvardijan.

Izvor: Crkva na kamenu