Preminuo biskup dr. Mile Bogović

Foto: Cnak

Biskupski ordinarijat u Gospiću izvijestio je da je u subotu 19. 12. 2020. preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović.
Biskup Bogović rođen je 7. 8. 1939. u Cerovcu, župa Slunj, od oca Mije i majke Mande rođene Piršić. Osnovnu školu pohađao je u Slunju, a klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu. Od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti. Za svećenika Riječko-senjske nadbiskupije zaređen je 29. 6. 1964., nakon čega je obavljao sljedeće dužnosti: bio je tajnikom nadbiskupa Viktora Burića, rektorom na Riječkoj teologiji, župnikom u Praputnjaku, generalnim vikarom Riječko-senjske nadbiskupije, voditeljem Sakralne baštine u Senju te profesorom crkvene povijesti na Riječkoj teologiji.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 4. 6. 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije a ređenje je bilo 29. 6. 1999. u riječkoj katedrali Sv. Vida. Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije, 25. 5. 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija. Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije, a ustoličenje je proslavljeno 25. 7. 2000. u Gospiću.
U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službe: predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij; član Biskupske komisije HBK za odnose s državom; član Biskupske komisije za dijalog sa SPC-om; član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas; član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica. Papa Franjo prihvatio je 4. 4. 2016. njegovo odreknuće od službe zbog starosne dobi.
Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature obavio je u četvrtak 3. 12. testiranje nakon čega je dobio pozitivan nalaz na koronavirus. U nedjelju 6. 12. biskup Bogović prevezen je u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa životnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Cijelo vrijeme liječenja u Općoj bolnici Gospić biskup Bogović bio je stabilna stanja. U četvrtak 10. prosinca stanje mu se naglo pogoršalo zbog hipoksije – smanjenja razine kisika u tijelu, te je hitno prevezen vozilom Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije u KBC Rijeka u Respiratorni centar. Preminuo je 19. prosinca. Počivao u miru Božjem!

Izvor: Crkva na kamenu