Prezbitersko ređenje don Ilije i fra Ivana

Foto: Cnak

MOSTAR – U mostarskoj je katedrali na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u 10 sati, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić podijelio sveti red prezbiterata don Iliji Petkoviću, rodom iz župe Studenci, i fra Ivanu Penaviću, rodom iz župe Široki Brijeg. Na ovome misnom slavlju u koncelebraciji su bili i generalni vikar don Željko Majić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, mnogo svećenika, a prisutni su bili i bogoslovi i sjemeništarci, te među pukom i brojne časne sestre. Među mnoštvom vjernika bili su roditelji i rodbina novoređenika. Misno slavlje pjesmom je pratio katedralni zbor Marija pod ravnanjem don Nike Luburića.
Kao što Drugi vatikanski koncil u dokumentu “O službi i životu prezbitera” u drugome poglavlju govori o služenju prezbitera u Crkvi (br. 4-11), tako je i biskup Ratko, vođen tom mišlju, prezbiterima ukazao na neke smjernice svećeničkoga poziva, života i djelovanja. U službu svećeništva ulazi: zadaća poučavanja, posvećivanja i vodstva zajednice, zatim osobna trajna formacija, uzajamna pomoć prezbitera u duhovnom i materijalnom pogledu, poslanje svima do krajeva svijeta i briga za svećenička zvanja i za posvećeni život. Po toj će vas iskaznici, novoređenici, i Bog suditi na svome Sudu. Neka vam u tome pomognu na zemlji današnji svečari, sv. Petar i sv. Pavao, rekao je biskup Perić.
Nakon biskupove homilije uslijedili su obredi svećeničkoga ređenja. Poslije prostracije, biskup je pomazao svetim uljem ruke ređenika, darovao im pliticu i kalež te položio ruke na njihove glave, a okupljeni su svećenici molili za nove prezbitere te su polaganjem ruku izrazili zajedništvo s njima, pružajući im na taj način ohrabrenje i podršku u važnoj zadaći koja je za njih tim danom započela.
U nastavku euharistijskoga slavlja mladomisnici su se pridružili biskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve riječ zahvale i čestitke novim svećenicima i njihovim roditeljima izrekao je provincijal fra Miljenko te pozvao okupljene na zajedničko druženje nakon svete Mise.
Fra Ivan Penavić svoju mladu Misu proslavio je 3. srpnja 2016., u dvorištu ispred župne crkve na Širokome Brijegu, a don Ilija Petković mladomisničko slavlje imat će na svetoj Misi 13. kolovoza u 11 sati, u Svetištu Srca Isusova u Studencima.

Izvor: Crkva na kamenu