Priopćenje za javnost Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve

POŽEGA (IKA) – U Biskupskom dvoru u Požegi, 20.-21. travnja 2017., održan je četvrti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve, čija je zadaća zajednički razmotriti lik kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Tema sastanka bila je “Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi od 1941. do 1945.”.
Na sastanku je sudjelovao i uime Svete Stolice predsjedao o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskoga odbora za povijesne znanosti. U svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, znanstveni savjetnici s Hrvatskoga instituta za povijest dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb. Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve sudjelovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović, episkop slavonski Jovan Ćulibrk. Dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, bio je spriječen sudjelovati u radu. Kao pozvani stručnjaci srpsko-pravoslavnoga dijela Komisije na sastanku su sudjelovali dr. Radmila Radić, znanstvena savjetnica na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu, dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr. Milan Koljanin, viši znanstveni suradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.
Peti sastanak Mješovite komisije održat će se u Podgorici, 7.-8. lipnja 2017., na temu “Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.”.