Pripadništvo vjeri i Crkvi, ali i jednih drugima

PODRINJE – Vjernici podrinjskoga kraja prvoga lipanjskog vikenda imali su razloga za radost prilikom posjeta njihova župnika ovome kraju. Kao i svaki put do sada, prije Mise u Čajniču župnik don Ante Luburić sa suradnicima zaustavio se, pomolio i zapalio pet lampiona na mjestu stradanja bl. Drinskih mučenica u Goraždu. Zatim su nastavili put do Čajniča gdje su u subotu 4. lipnja proslavili blagdan Bezgrješnoga Srca Marijina u filijalnoj crkvi sv. Benedikta, suzaštitnika Europe.
Vjernici su na poseban način bili potaknuti prisustvom gospođe Eve Popp koja je pohodila podrinjski kraj i bila na liturgijskim slavljima. Ostajući joj zahvalni za sav napor koji osobno i sa svojim prijateljima iz Njemačke čini za ovu mjesnu Crkvu, misari su se nakon slavlja s njom pozdravili u obliž­njem objektu.
Idućega dana, u nedjelju, 5. lipnja, fočanski su vjernici imali višestruko slavlje: vanjsku proslavu naslovnika nekadašnje katoličke crkve u Foči – Presvetoga Srca Isusova, blagoslov novoga Oratorija (molitvenoga prostora) i obnovljene župne kuće filijale Foča, kao i prvu Pričest jednoga dječaka. Napor da osigura župljanima dostojan prostor za ljudsko i vjerničko okupljanje u ovome mjestu, urodio je plodom otvaranjem dvorane od pedesetak četvornih metara, koja je opremljena za dolično obavljanje liturgijskoga slavlja. Sišlo se iz potkrovlja župne kuće, a sve veći broj vjernika nagovještava da će i ovaj privremeni prostor ubrzo biti tijesan da primi sve one koji su željni Božje riječi.
Svetu Misu u poslijepodnevnim satima predvodio je mostarski biskup Ratko Perić, a koncelebrirali su župnik don Ante i tajnik don Marin Skender. Prije početka misnoga slavlja biskup je dovršenu župnu kuću blagoslovio, a potom i privremeni molitveni prostor.
U pozdravnoj riječi don Ante je iznio kratak pregled vjerničke zajednice u Foči i izrazio pouzdanje u Boga i nadu da će ova živa filijala još više rasti i cvasti.
Svoj prvi sakrament pomirenja s Bogom i svetu Pričest pod svetom Misom primio je i jedan od najmlađih župljana, Stefan, rođen 15. 12. 2005., sin Igora Košira i Snežane rođ. Matović iz Foče, župljana župe nevesinjske. Pred kraj misnoga slavlja župnik je zahvalio prisutnima na molitvi i ustrajnosti da dočekaju ovaj dan, obećavši uložiti još veće napore da ovo mjesto i katolička zajednica imaju pravu crkvu za molitvu i dijeljenje sakramenata. Na kraju misnoga slavlja biskup Ratko, u ovoj Godini milosrđa, udijelio je Papinski blagoslov s potpunim oprostom.
Poslije euharistijskoga slavlja u žup­nom dvorištu, uz čašćenje, nastavljeno je druženje i čestitke na završenu poslu i slavlju svetkovine Presvetoga Srca Isusova koje nas je u vjerničkoj ljubavi okupilo.
Pod svetom Misom asistirali su, uz domaće ministrante-osnovnoškolce iz Foče, hercegovački bogoslovi iz Sarajeva Petar Filipović i Branimir Bevanda, a animiranje liturgijskoga pjevanja predvodio je Ivan S. Vukčević, bogoslov Kotorske biskupije.

Izvor: Crkva na kamenu