Priteci u pomoć radničkoj Crkvi

Foto: www.izbicno.info

IZBIČNO – Župa Izbično, koja se nekada zvala Britvica, smještena je na sjeverozapadnom dijelu općine Široki Brijeg. Sa svoje južne strane graniči sa selom Dobrkovići, a kanjon Brine dijeli je od sela Ljubotići te sa zapadne strane Crnih Lokava, dok joj je istočni susjed župa Crnač. Osnovana je 1917. godine zbog udaljenosti iz matice Širokoga Brijega. Otada ima vlastite matice. Zaštitnik ove župe je sv. Josip Radnik, a ove godine župa je na njegov spomendan proslavila 99. obljetnicu postojanja. Za proslavu svoga zaštitnika vjernici su se sa župnikom fra Robertom Kišom pripremili kroz duhovnu trodnevnicu. Na dan proslave sv. Josipa, u nedjelju, 1. svibnja, proslava je započela u 10,30 sati molitvom ispred kipa sv. Josipa Radnika, postavljenoga pokraj crkvenih vrata. Bila je dogovorena svečana procesija, ali zbog kišovita vremena molitva je započela u crkvi. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Marić iz župe Široki Brijeg, uz koncelebraciji sa žup­nikom fra Robertom.
Fra Ivan se u propovijedi osvrnuo na sv. Josipa kao tesara i drvodjelca, zapravo kao čovjeka nižega staleža, što ne smije biti razlog za ponižavanje. Nije važno, naglasio je fra Ivan, što čovjek radi, nego je važno da on svoj posao obavlja s ljubavlju, predanošću i poštenjem. Neka nam sv. Josip bude uzor u radu i brizi naših obitelji, te molimo njegov zagovor da pritekne u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi.
Po završetku misnoga slavlja, predstavnici zaseoka Hrkaći, koji su bili organizatori ovogodišnje proslave, uz ministrante položili su cvijeće i svijeće kod spomenika poginulim i nestalim Izbičanima, a svećenici su s ostalim vjernicima izmolili prigodnu molitvu. Uslijedila je zakuska u jelu i piću, također u organizaciji zaseoka Hrkaći, što je sve skupa rezultiralo svečanim danom u Izbičnu.

Izvor: Crkva na kamenu