“Pro-life” liječnici izloženi diskriminaciji i maltretiranju

Foto: Pixabay.com

LONDON (RV) – Liječnici koji odbijaju sudjelovati u pobačajima sve su više izloženi maltretiranju i diskriminaciji na radu, izjavilo je Britansko medicinsko udruženje. Kako je prenio Catholic Herald, prema novom “Izvješću o slobodi savjesti u zakonskoj odredbi o pobačaju”, zdravstveni se djelatnici žale kako se na njih vrše pritisci da sudjeluju u pobačajima te im se priječi da napreduju u karijeri. Dokazi o tom problemu predani su parlamentarnoj istrazi koja se bavi prigovorom savjesti u zakonu o pobačaju iz 1967. godine.
Britansko je medicinsko udruženje naglasilo kako odbacuje bilo kakvo “maltretiranje ili diskriminaciju liječnika temeljem njihova stava o pobačaju”. Parlamentarna je istraga u svojem izvješću zaključila da se stavak o prigovoru savjesti ne provodi i da su medicinski djelatnici koji ulažu prigovor na pobačaj zbog toga ranjivi.
Fiona Bruce, predsjedateljica Svestranačke parlamentarne pro-life skupine, koja je pokrenula istragu, rekla je kako je potrebno zaštiti zdravstvene djelatnike izložene diskriminaciji. “To izvješće otkriva zabrinjavajuće dokaze da se liječnike i druge zdravstvene djelatnike napastuje, zlostavlja i da im se uskraćuje napredovanje u karijeri zato što izvršavaju svoje zakonsko pravo na prigovor savjesti po pitanju sudjelovanja u postupku pobačaja. To mora prestati”, rekla je Bruce.
Pokazano je ne samo nedovoljno provođenje stavka o prigovoru savjesti, nego je u nekim slučajevima pronađeno njegovo “potpuno zanemarivanje”. Odnos prema osobama koje iz moralnih razloga ne žele činiti pobačaj prečesto ovisi o individualnim stavovima njihovih upravitelja i kolega, zaključuje se u izvješću.

Izvor: Crkva na kamenu