Progonjen svaki osmi kršćanin

VATIKAN (IKA) – Danas je 260 milijuna kršćana, odnosno svaki osmi u svijetu, progonjeno zbog svoje vjere, piše u izvješću “World Watch List 2020” koji je organizacija “Open Doors” predstavila u talijanskom Zastupničkom domu. U spomenutom su izvješću analizirani podatci iz razdoblja od 1. studenog 2018. do 31. listopada prošle godine, a tiču se oko stotinu zemalja u svijetu, s posebnim naglaskom na 73 zemlje u kojima su kršćani najviše progonjeni. U usporedbi s prethodnom godinom, broj kršćana koji su progonjeni na “visokoj”, “vrlo visokoj” i “ekstremnoj” razini, prema mjerilima spomenute organizacije povećao se za 15 milijuna. Smanjio se broj ubojstava, ali on obično varira iz godine u godinu, izjavio je Cristian Nani, ravnatelj talijanskoga ogranka organizacije “Open Doors” te istaknuo kako su, na temelju različitih parametara, kao što su diskriminacija, nasilje nad kršćanima, uskraćivanje zaposlenja, zdravstvene skrbi i liječenja, kao i zakoni protiv kršćana ili protiv obraćenja na kršćanstvo, primijetili da je u brojnim zemljama povećan pritisak na kršćanske zajednice. Napomenuo je također da u najmanje 73 zemlje u svijetu kršćani proživljavaju “visoku” razinu progona.
Gotovo je 10.000 crkvi u svijetu zatvoreno ili napadnuto. Od 11 zemalja u kojima je progon kršćana na ekstremnoj razini, Sjeverna se Koreja već osamnaestu godinu zaredom nalazi na prvom mjestu. Prema podatcima organizacije “Open Doors”, u radnim je logorima u toj zemlji zbog vjere zarobljeno između 50 i 70 tisuća kršćana. Na ljestvici potom slijede države koje se godinama nalaze u ratu i koje imaju vrlo izraženu islamsku fundamentalističku komponentu, poput Afganistana, Somalije i Libije, dok u Pakistanu, koji se nalazi na 5. mjestu, nakon puštanja na slobodu Asije Bibi i dalje ostaje na snazi zakon protiv blasfemije. Kritično je stanje i u Latinskoj Americi, gdje je, primjerice, u Kolumbiji i Meksiku ugrožen život svećenika i vjernika koji se suočavaju s problemom organiziranoga kriminala. Burkina Faso i Kamerun prvi su se put pak našle među 50 zemalja u kojima je najizraženiji progon kršćana, što upućuje na tešku situaciju na području Sahela, gdje djeluje najmanje 27 džihadističkih skupina. Na sjeveru Burkine Faso, gdje, kako je istaknuo Cristian Nani, postoji želja za uklanjanjem kršćanske prisutnosti, zatvoreno je više od 200 crkava. Objasnio je pritom kako su kršćanske obitelji izložene prijetnjama smrću, uz prethodni trodnevni ultimatum da napuste to područje. Na Bliskom istoku progon kršćana traje godinama. U Iraku je prije 2003. godine bilo 1,5 milijuna kršćana, dok ih danas ima oko 200.000. Povratak u Ninivsku dolinu otežan je zbog nesigurnosti. U Siriji, koja je u ratu već devet godina, broj je kršćana pao s više od 2 milijuna na 744.000.
Osim toga, u svijetu je zabilježeno više od 8000 slučajeva zlostavljanja žena, temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji. Ravnatelj talijanskoga ogranka organizacije “Open Doors” komentirao je da je to samo vrh sante leda jer nisu u mogućnosti pratiti pojave povezane s time, kao što su primjerice prisilni brakovi.

Izvor: Crkva na kamenu