Progovara iz svoje šutljivosti

Foto: Cnak

DOMANOVIĆI – Sv. Josip Radnik, uzor i primjer za nasljedovanje, zaštitnik je nekoliko župa u Bosni i Hercegovini. U župi Domanovići kršćanski vjernici svake se godine usavršuju u svojoj vjeri kroz trodnevnicu uoči proslave zaštitnika župe. Župnik don Gordan Božić pozvao je don Milenka Krešića profesora na Teologiji u Sarajevu da predslavi svete Mise tijekom prve i treće večeri trodnevnice, a drugu večer misno slavlje predvodio je don Ante Pavlović, profesor i predstojnik Teološkoga instituta u Mostaru. Vjernici su imali priliku i za svetu ispovijed.
Prvu večer trodnevnice, nakon svete Mise, koja je slavljena u 18 sati, domaće kulturno-umjetničko društvo organiziralo je smotru folklora na kojem je nastupilo nekoliko kulturno-umjetničkih društava koja su sa svojim koreografijama podsjetila sve prisutne na stare običaje svoga kraja i pokazali raznolik folklor.
Misno slavlje na patron župe, 1. svibnja, predvodio je don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna i sudski vikar naših biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske. Na slavlju se okupilo desetak svećenika koji su u koncelebraciji preporučivali nebeskome zaštitniku sv. Josipu ne samo župljane nego i sve vjernike.
U svojoj homiliji don Nikola je istaknuo kako nam nedostaje molitve i suradnje s Bogom po uzoru na sv. Josipa. Da smo samozatajniji, kao što je ovaj svetac, više bismo se posvetili Bogu. On šutljiv – mi blagoglagoljivi, on samozatajan i ne priča – a mi što više priče i što više samopromocije, što više objava na društvenim mrežama – a što manje molitve Bogu. Iz prelijepe molitve sv. Josipu, koju je napisao papa Pio X., don Nikola je izdvojio nekoliko misli i preporuka za svakoga vjernika i u svakoj prilici: koga u svome životu postavljamo za uzore, obavljamo li svoje poslove svjesno i odgovorno, prepustimo li se više svojim sklonostima nego dužnostima, jesmo li svjesni da ćemo morati polagati račun za izgubljeno vrijeme i propuštanje dobra? Neka nam ovo budu misli vodilje u životu i na samrti.
Župnik don Gordan na kraju je zahvalio don Nikoli, svećenicima, pjevačima koji su predvodili pjevanje tijekom svete Mise, ministrantima i svima koji su pridonijeli u organizaciji proslave župnoga patrona.

Izvor: Crkva na kamenu