Propao “pravoslavni Vatikan”

AsiaNews, 13. XI. 2020. – Projekt izgradnje novoga sjedišta Moskovskoga patrijarhata u Lavri Presvetoga Trojstva u Sergijevu Posadu, 70 km udaljenu od Moskve, definitivno je zaobiđen. Više godina, a osobito od prošle, govori se o ovom nacrtu, novinarski nazvanu “pravoslavnim Vatikanom”. Protojerej Leonid Kalinin, pročelnik Vijeća za crkvenu arhitekturu, obnovu i kulturu Ruske pravoslavne Crkve, koji je projekt predložio državnoj upravi u ime Patrijarhata, novo je duhovno središte nazvao “glavnim gradom Pravoslavlja”. Vijest da je gradska uprava isključila projekt oprezno je skrivao ruski tisak, a samo odbijanje pripisuje se poteškoćama koje je prouzročila pandemija Covid-19. Ali prema izvjestitelju V. Rozanskomu, sve ponajviše ovisi o nesporazumu između ruskoga predsjednika Vladimira Putina i moskovskoga patrijarha Kirila Gundjaeva.
O planovima za prijenos administrativnih ureda Moskovskoga patrijarhata u Sergijev Posad, rušenje i obnova cijele četvrti grada otvoreno se raspravlja od 2019. godine. Projekt gradske obnove, koji se očekuje do 2025. godine, predviđao je zauzimanje oko jedne trećine grada, uključujući civilne upravne zgrade. Ukupni troškovi operacije procijenjeni su na oko 140 milijardi rubalja (oko milijardu i pol eura).
Svršetkom kolovoza 2020. rusko Ministarstvo za ekologiju dalo je do znanja da će podržati projekt, ali ono ne odlučuje. Bio je to, međutim, znak da se i dalje vjerovalo u projekt, čak i tijekom ove zarazne godine. Kad eto ti prijelomne vijesti: 5. studenoga 2020. odobren je novi projekt “Generalnoga plana gradske četvrti Sergijev Posad”, u kojem se ne predviđa gradnja nove patrijaršije ne samo do 2025., nego ni do 2040. godine.
Službeni razlog otkazivanja projekta o novoj patrijaršiji nije objavljen. Visoka cijena projekta sigurno ne odgovara kritičnu stanju javnih financija koje je ugroženo pandemijom. Neki se komentatori usuđuju nagađati da se predsjednik Putin umorio od novčana pokrivanja vanjskopolitičkih poraza patrijarha Kirila, koji je u posljednje dvije godine proglasio prekid odnosa s Carigradskim ekumenskim patrijarhatom, zbog priznanja Pravoslavne Crkve autokefalnom u Ukrajini.
Projekt nove patrijaršije predviđao je 13 institucionalnih mjesta rezerviranih za razne autokefalne i autonomne pravoslavne Crkve, počevši od Carigradskoga patrijarhata. Zauzela bi se površina od 13.100 četvornih metara. Sada su, međutim, uz “prvotnu” stolicu koju predstavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej, prekinuti odnosi također između Moskve i Grčke Crkve u Ateni, egipatskoga Patrijarhata u Aleksandriji i Ciparske Crkve. Četiri značajne Crkve. Vjerojatno će se i druge Crkve složiti da priznaju ukrajinskoga mitropolita Epifanija Dumenka u Kijevu. Na taj bi način planirana institucionalna mjesta pravoslavnoga svijeta u Sergijevu Posadu ostala uglavnom prazna.
Bez predstavnika ostalih pravoslavnih Crkava, “moskovsko papinstvo” ne bi moglo imati nikakve vjerodostojnosti, a Kiril bi morao pričekati povoljnije okolnosti da proglasi svoj primat nad svjetskim pravoslavljem, zaključuje izvjestitelj Rozanski.
* Što ti se čini, kada gledaš povijest kršćanstva, tko je prvi: Prvi Rim rimski od sv. Petra mučenika nadalje? Drugi Rim carigradski otkako je car Konstantin iz Milana prešao u Bizant na obali Bosfora oko 330. godine i novi grad nazvao svojim punim imenom Konstantinopol? Ili, nakon pada Carigrada 1453. godine, Treći Rim moskovski? Kada se god počinjala po ljudsku planirati gradnja vlastita prestiža i moći, tijekom se vremena ustanovilo da se novo zdanje ne gradi na Rimskoj Stijeni, nego u pjeskovitoj babilonskoj dolini Šinearu (Post 11).

Izvor: Crkva na kamenu