Propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju

Foto: Cnak

MOSTAR – Blagdan sv. Marka Apostola i Evanđelista svečano je proslavljen 25. travnja u istoimenoj župi u Cimu. Misno slavlje u crkvi Dobroga Pastira predvodio je don Gordan Božić, župnik župe sv. Josipa Radnika iz Domanovića u suslavlju sa župnikom ove župe don Ivanom Perićem i još petoricom svećenika. Pozdravljajući župljane župe sv. Marka i nazočne vjernike iz drugih dijelova grada Mostara, don Gordan je pozvao na poniznost i opraštanje jednih prema drugima. U svome životu često najviše povrijedimo one koji su nam najbliži. To možda činimo jer smo sigurni u njihovu bezuvjetnu ljubav kojom nas i Bog ljubi. Zbog toga smo pozvani na pokajanje, praštanje i poniznost. Upravo je to naglašeno u Prvoj Petrovoj poslanici koju na današnji dan čitamo: “Svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost.”
Don Gordan je u homiliji govorio o životu sv. Marka te o proslavi njegova blagdana kroz povijest i značenju svečanoga ophoda ili blagoslova polja na Markovo. Okupljenima je poručio da svojim životom budu navjestitelji Evanđelja koji će u djelo provoditi Isusove riječi koje je zapisao sv. Marko, te da mu se mole za zagovor da im pomogne u njihovoj navjestiteljskoj službi kako bi pod njegovom zaštitom hrabro išli naprijed.
Slavlje je pjevanjem i sviranjem animirao udruženi zbor Paulus iz Rotimlje i Dobri Pastir iz ove župe pod ravnanjem prof. Marine Bazina i uz orguljsku pratnju Silvije Carabet.
Na završetku misnoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je svima na molitvenom sudjelovanju te pozvao sve nazočne da ostanu i nakon svete Mise u zajedništvu ispred crkve. Potaknuo je svoje župljane da dolaskom na svetu Misu i slavljenjem svoga zaštitnika sv. Marka budu primjerom budućim generacijama da i oni u budućnosti slave i žive ono što je sv. Marko zabilježio u svome Evanđelju, tj. da nasljeduju Isusa – dobroga Učitelja.
Uoči proslave sv. Marka u župi je bila organizirana duhovna trodnevnica koja je započela svetom Misom u nedjelju, 22. travnja, u 18 sati. Prvu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je i propovijedao maestro don Dragan Filipović, župni vikar u župi sv. Franje u Čapljini. Pjevanje je animirala klapa Neretva iz Čapljine. Drugu večer trodnevnice predvodio je fra Robert Kiš, župnik župe sv. Josipa Radnika u Izbičnu, a treću večer sin župe Cim, mladomisnik don Marin Krešić, župni vikar u župi sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek na Gradini. S don Marinom je stigao i Veliki mješoviti župni zbor Gradina iz Gradine koji su svojim pjevanjem uzveličali misno slavlje.

Izvor: Crkva na kamenu