Proslava 400. obljetnice vinkovske karizme “Stranac bijah i primiste me” (Mt 25,35)

Foto: Cnak

RIM – Međunarodni simpozij i središnja proslava obilježavanja 400. obljetnice postojanja vinkovske karizme (1617.-2017.) održana je u Rimu od 12. do 15. listopada 2017. Susretu je nazočilo oko 10.000 sudionika iz 150 zemalja, a razmijenjeno iskustvo posvjedočilo je i potvrdilo bogatstvo u raznolikosti, ali i životnost i životvornost vinkovske karizme i duhovnosti nakon gotovo četiri stoljeća od smrti velikoga pariškog sveca, apostola kršćanskoga karitasa.
Vinkovska obitelj broji više od 225 ogranaka, sačinjenih od različitih redovničkih zajednica, laičkih udruga i udruženja prisutnih u više od 100 zemalja na pet kontinenata. Ono što ih čini obitelji jest Pravilo i/li duhovnost koji su plod simbioze Božje milosti te lika i djela pariškoga sveca sv. Vinka Paulskoga, koji je obilježio i bitno izmijenio život Crkve od 17. do 21. stoljeća. Živeći poklad koji im je sv. Vinko Paulski ostavio u baštinu, djelatnom ljubavlju iskazuju milosrđe potrebitima, djelujući u zdravstvenom, odgojno-obrazovnom i socijalno-karitativnom polju. Trodnevni program započeo je večernjom molitvom u bazilici sv. Ivana Lateranskog, a radni dio programa održavao se u pastoralnim centrima na različitim lokacijama grada Rima, ovisno o govornom području prijavljenih sudionika. Dan prije službenoga završetka programa i svečanoga euharistijskog slavlja u bazilici sv. Pavla izvan Zidina, koje je predvodio o. Tomaž Mavrič, general Misijske Družbe (Lazarista), velika vinkovska obitelj susrela se sa Svetim Ocem na trgu sv. Petra. Nakon što se pomolio pred relikvijarom u kojemu je izloženo srce sv. Vinka, Rimski je Prvosvećenik u prigodnom nagovoru sažeo vinkovski duh u tri glagola – moliti, prihvatiti i ići, ali ići najpotrebnijima, te je potaknuo svakoga sudionika da gledajući u Boga, prihvaća čovjeka i Božjim srcem krene mu u susret.
Na Simpoziju su sudjelovale i brojne sestre milosrdnice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjelovali su i članovi Udruge sv. Vinka Paulskoga iz Žepča i Livna, te članovi Marijanske vinkovske mladeži, predvođeni s. M. Blankom Jeličić, vrhovnom savjetnicom Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga i s. M. Julijanom Djaković, provincijalnom glavaricom Provincije Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu.

s. M. Izabela Đaković

Izvor: Crkva na kamenu