Proslava Dana Trebinjske biskupije

Foto: Cnak

TREBINJE – I ove je godine u Trebinju, na Dan Trebinjske biskupije, bilo svečano, radosno i dostojanstveno. Kako je Trebinjska biskupija pod zaštitom sv. Mihovila arkanđela, svake se godine, po odredbi biskupa Žanića, uz tu svetkovinu proslavi i Dan Trebinjske biskupije i to u nedjelju prije sv. Mihovila. Ove godine ta je svetkovina proslavljena 24. rujna u trebinjskoj katedrali u 12 sati.
Mjesni biskup Ratko Perić, apostolski upravitelj, redovito predvodi svečano misno slavlje. Ove godine, kako je iste nedjelje sudjelovao na Trećem Euharistijskom kongresu u Požegi, nije mogao biti u Trebinju. Stoga je imenovao župnika i biskupskoga vikara za Trebinjsku biskupiju don Ivu Šutala da predvodi svečano misno slavlje. Don Ivo je na početku svete Mise pozdravio prisutne vjernike i hodočasnike te pročitao biskupovu poruku koju je uputio svećenicima i hodočasnicima za taj Dan. Biskup u pismu ističe: “Dok budem u nedjelju u Požegi, gdje se također nalazi mnoštvo našega naroda i iz Trebinjske biskupije, preporučit ću sve vaše potrebe i nakane u zagovor Blažene Djevice Marije, kraljice anđela, i u zagovor najdičnijega arkanđela sv. Mihovila zajedno s arkanđelima Gabrielom i Rafaelom, koje istodobno štujemo, da nam svima izmole od Boga obilje milosti i blagoslova.”
Duhovni program u Trebinju započeo je u 11,30 sati sa svetom krunicom koju su predvodili trebinjski bogoslovi Antonio Krešić iz Hrasna i Nikša Pavlović iz Gradca.
S područja Trebinjske biskupije bili su u koncelebraciji gotovo svi svećenici, a neki od njih došli su hodočasničkim autobusima sa svojim vjernicima. Uz domaće vjernike velik broj hodočasnika došao je osobnim automobilima iz raznih župa. Trebinjska je katedrala bila toga dana premala, pa su mnogi od njih za vrijeme svete Mise pobožno stajali vani, ispred katedrale, i sudjelovali u liturgijskoj svečanosti.
Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Neuma na čelu sa sestrom Anđelinom Perić. Ministranti iste župe služili su kod oltara, neumski mladi predmolili su molitvu vjernika, dok su misna čitanja preuzeli spomenuti bogoslovi.
Don Ivo je u svojoj riječi upućenoj prisutnim vjernicima na molitven način pozvao svete Arkanđele da nam pomognu i uvijek nas zagovaraju na našem životnom putu.
Na kraju svete Mise zbor je u znak zahvalnosti Trojednomu Bogu zapjevao himan Tebe Boga hvalimo, a don Ivo je zahvalio dekanima, svećenicima, bogoslovima, župi Neum za animiranje, te svim vjernicima i hodočasnicima koji su svojim sudioništvom, pjesmom i molitvom, pridonijeli slavlju zajedničke svetkovine svetoga Mihovila arkanđela kao i Dana Trebinjske biskupije.
Nakon duhovne okrjepe u katedralnoj crkvi, župnik je svećenike, časne sestre, bogoslove i pjevače pozvao na čašćenje u župnu dvoranu.
Spomenimo i to da je večer prije, u subotu, 23. rujna u 20 sati, već tradicionalno, održan jedanaesti orguljski koncert u čast sv. Mihovilu arkanđelu a u izvedbi renomirana orguljaša Hrvoja Trinkija iz Zagreba. Svi ljubitelji orguljske glazbe i glazbe općenito mogli su uživati u maestrovoj izvedbi klasičnih skladbi, a grad Trebinje i njegovi stanovnici mogao je biti ponosan što se i u njegovu središtu održava upravo ovakva jedinstvena koncertna duhovno-kulturna priredba.

Izvor: Crkva na kamenu