Proslava “Imakulate” u Jablanici

Foto: Cnak

JABLANICA – Na Drugu nedjelju Došašća, 8. prosinca, župa Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici proslavila je svoj patron – zaštitnicu župe. Ova mala župna zajednica na poseban način i veoma svečano slavi Rođenje Blažene Djevice Marije – Malu Gospu, iako je Imakulata naslovnica župe. Sveta Misa slavljena je u 11 sati na koju su se okupili župljani ali i vjernici iz susjednih župa. Župnik don Marko na početku svete Mise objasnio je zašto danas slavimo Imakulatu čija slika krasi oltar ove crkve. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa “Grga” iz Posušja koja je svojim izvedbama liturgijskih pjesama uvelike doprinijela duhovnom ugođaju ovoga dana.
Don Marko je u svojoj propovijedi, povezujući liturgijska čitanja ove nedjelje i toga blagdana, kroz Ivanov primjer skromnosti ali i odlučnosti koji traži obraćenje i borbu protiv zla i bezbožnosti, nastojao ukazati na današnje probleme vjernika u svijetu. Pozvao je vjernike da poput Marije budu spremni prihvatiti Božji poziv i pogledom uperenim prema njoj i njezinu primjeru hrabro svjedoče svoju vjeru, unatoč svim problemima s kojima se susreću.
Nakon svete Mise i bratskoga druženja u dvorištu župnik je pripremio u župnoj dvorani objed za goste i susjedne župnike koji su u popodnevnim satima došli u Jablanicu.

Izvor: Crkva na kamenu