Proslava Male Gospe u Vinici

Foto: Cnak

U župi Vinica 8. rujna 2021. svečano je proslavljen blagdan Male Gospe. Misno slavlje započelo je procesijom s Gospinim kipom u kojoj je sudjelovalo više svećenika pod vodstvom župnika don Jakova Renića i predvoditelja Mise don Marina Krešića, rodom iz Mostara, a na službi u župi Aladinići kod Stoca.
Domaći Viničani, kao i oni iseljeni iz sela ove župe, toga su se dana, prema već ustaljenu običaju, okupili u veliku broju, a pridružili su im se i vjernici iz okolnih župa: Vira, Aržana, Rašeljaka, Grabovice, Prisoja, kao i brojni odseljenici u Split i okolicu, Zagreb s okružjem, Osijek, Đakovo…, te radnici u inozemstvu. Imali su prigodu čuti poticajne riječi propovjednika don Marina, donedavnoga župnika u susjednome Viru, o nasljedovanju Majke Kristove u svome svagdašnjem životu, koji je protkan patnjom, teškim radom u inozemstvu i brigama za budućnost svoga kraja i svojih obitelji koje su pogođene mnogim nedaćama i već naviknutom epidemijom koronavirusa.
Ovo svečano misno slavlje uzveličao je svojim lijepim pjevanjem Zbor mladih iz župe Vir, koja je ove godine na dan svoga zaštitnika sv. Jure 23. travnja proslavila 150. obljetnicu svoga osnutka. Zbor je doveo sa suradnicima njihov novi župnik don Ivica Boras.
Po završetku svete Mise uslijedilo je pučko veselje. Bilo je tu uštipaka, pite i kruha ispod sača, meze, pečenja…, narodnih delicija za svačije nepce kao i raznovrsna pića. Na čistu zraku, u netaknutoj i nezagađenoj prirodi Viničani sa svojim gostima uživali su u dobru društvu, vrsnoj hrani i prirodnim ljepotama, pa nije bilo teško zapjevati poneku poznatu viničku gangu, te našaliti se i nasmijati se u ovoj epidemijskoj otužnoj slici.
Župna zajednica pripremala se trodnevnicom za ovaj svečani dan. Budući da je prvoga dana te duhovne trodnevnice bila nedjelja, misna slavlja predvodio je sam župnik i prigodno propovijedao koristeći čitanja nedjelje za svoje nagovore puku, a druga dva dana narod je imao prigodu za svetu ispovijed, a potom sudjelovanje u svetim Misama. Prve večeri predvoditelj je bio rašeljački župnik don Ilija Drmić, a druge župnik iz Grabovice don Blaž Ivanda, koji je sin ove župe. Valja istaknuti da su na ovu trodnevnicu dolazili vjernici iz Grabovice, Prisoja i Rašeljaka pješice, te time vratili sliku života i slavlja u ovim krajevima koja je u prijašnja vremena bila redovitost u povodu Gospinih blagdana.

Izvor: Crkva na kamenu