Proslava najvećih tajna naše svete vjere

Foto: Cnak

BLAGAJ-BUNA – Svetkovima Tijela i Krvi Kristove svečano je proslavljena na Buni, a svetu je Misu predvodio biskup u miru Ratko Perić. Tri su najvažnija trenutka ovoga euharistijskoga slavlja: doći Kristu, susresti se s njime i hoditi za njim u procesiji. Zborovi Put ljubavi i Mir na crkvenom koru, ministranti u svojim svečanim odorama oko oltara. Svečana ulazna procesija polazi iz sakristije da bi prošla kroz okupljeni narod koji se rasporedio u prostoru u dvorištu i u crkvi, stigla je pred oltar i, duboko se naklonivši, iskazala poklonstveni čin Isusu u svetohraništu.
Na početku župnik don Nikola Menalo pozdravlja biskupa Ratka kao i vjerni puk, a za oltarom đakonski poslužuje don Ivan. Župnik također predstavlja dječaka Patrika, koji se pod Misom prvi put pričešćuje, spriječen sa svojim četvrtim razredom nedavno pristupiti Prvoj svetoj Pričesti. Svečano se pjeva, još svečanije moli. Mladi su zaduženi za biblijska čitanja, a don Ivan za Evanđelje. Molitva vjernih pripada također mladima. Propovjednik uvodi vjernike u otajstvo svetkovine Tijela i Krvi Kristove dočaravajući tajnu zemaljskoga kruha koji se pretvara u ljudsko tijelo, a ono brašance ili hostija u otajstvo uskrsloga Tijela Kristova.
U trenutku svete Pričesti prvi pristupa učenik Patrik, zatim njegova majka i bližnji te ostali pričesnici. Nakon popričesne molitve izlaže se Presveti Oltarski Sakrament. Prigodnu molitvu i razmišljanje predvodi župnik, a biskup podjeljuje blagoslov s Presvetim.
U ovoj je župi, 30. svibnja 2021., također svečano proslavljena svetkovina Presvetoga Trojstva, naslovnika župe i blagajske crkve. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je don Antonio Krešić, koji je napomenuo da pred tajnom Presvetoga Trojstva ljudski um staje ali naša molitva i vjera tu ne smije stati, nego se trebamo potpuno predati svome Bogu u trima Osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu.
Neka Presveto Trojstvo prati ovu župnu zajednicu u duhovnome rastu.

Izvor: Crkva na kamenu