Proslava obljetnica i blagoslov medaljona

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Župna zajednica u Kruševu okupila se u subotu, 26. listopada 2019., u župnoj crkvi kako bi na dostojan način obilježila tri velika događaja: blagoslov glavnoga medaljona, petu obljetnicu posvete župne crkve i 28. obljetnicu obrane Kruševa u Domovinskome ratu – Dan Kruševa. Prije početka svete Mise, koja je bila u 11 sati, položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku poginulim braniteljima. Misno slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski msgr. Ratko Perić, u koncelebraciji bilo je još šest svećenika. Na početku svete Mise pozdrave je uputio župnik don Ljubo Planinić najprije biskupu i svećenicima, zatim braniteljima, predstavnicima vlasti, svim dobrotvorima i vjernicima. Na koru je pjevao župni zbor a mladi su čitali čitanja.
Biskup Ratko blagoslovio je novopostavljeni medaljon i izrekao propisanu blagoslovnu molitvu. Veliki brončani Lik preobražena Krista i dvojice starozavjetnih velikana, Mojsija Zakonodavca i Ilije Proroka, koji su se ukazali u trenutku preobraženja Lica Gospodnjega na gori Taboru postavljen je u loži svetišta župne crkve. Kiparski zahvat Kristova Preobraženja djelo je Ilije Skočibušića, a odljev u bronci urađen je u Donjoj Tramošnici. Uradak je izliven i u Kruševo dovezen 25. listopada, tako da se postavljanje radilo do kasno u noć. Ujutro, prije početka svečane svete Mise, sve je, Bogu hvala, završeno. Umjetnici Ilija Skočibušić i Ante Jurčić izrazili su zadovoljstvo s uspješnim odljevom i postavljanjem na predviđeno mjesto.
Biskup je u propovijedi govorio o religioznoj važnosti svetkovinske obljetnice posvete župne crkve, podsjećajući na Isusovo stajalište prema jeruzalemskomu Hramu u koji je, već od svoje dvanaeste godine, rado zalazio i zadržavao se s Ocem nebeskim u molitvenu razgovoru. I nije mogao podnositi kako ljudi, svećenici i vjernici, iz svojih zemaljskih trgovačkih motiva pretvaraju “Kuću Božju” u “pećinu razbojničku” (Lk 19,46). Propovjednik je obrazložio i teološko značenje Kristova Preobraženja u odnosu na njegovu muku i smrt. Otac je nebeski želio svomu Sinu očitovati osobitu ljubav pred njegovu gorku muku, da nije napušten i da ga kao pravoga Boga i pravoga čovjeka, s božanskom naravi i ljudskom naravi u jednoj Božanskoj Osobi, čeka vječno blaženstvo u uskrsnuću. Podsjetio je biskup i na to da svaki vjernik ima u svome životu neobično radosnih i gotovo “preobraženih” milosnih trenutaka i blagoslovnih dana da ih ne bi smio nikada zaboraviti.
Druženje je nastavljeno u župnoj dvorani uz okrjepu te pozdravne govore i zahvalu dobročiniteljima.

Izvor: Crkva na kamenu