Proslava patrona sv. Jurja u Derventi

Foto: IKA

DERVENTA (IKA) – Gotovo dvije tisuće vjernika okupila je 23. travnja proslava sv. Jurja, mučenika u istoimenoj župi u Derventi u Bosanskoj Posavini. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je Vlado Jagustin, župnik u Globarici kod Žepča, koji je bio kapelanom u Derventi. Uz domaćega žup­nika Filipa Maršića, suslavili su derventski dekan fra Ivan Marić, fra Ivan Ćurić, vlč. Juro Babić, vlč. Goran Kosić, te domaći sinovi vlč. Robert Kupča i vlč. Krešimir Jukić, koji je sa svojim vjernicima iz Cerne došao u pet autobusa. Na oltaru je kao đakon posluživao vlč. Anto Zubak, domaći sin, koji će u svojoj rodnoj župi u Kulini 9. srpnja slaviti Mladu Misu.
Ocrtavajući život i djelo sv. Jurja mučenika, vlč. Jagustin naglasio je kako nam sv. Juraj treba biti primjer i uzor kako svoju vjeru živjeti i svjedočiti u konkretnom životu.
Župnik Maršić upozorio je nazočne predstavnike društveno-političkih vlasti, napose onih iz BiH, da se više zauzimaju oko povratka te upozorio kako 3000 podnesenih zahtjeva za obnovu kuća stoji već duže vrijeme neriješeno. Upozorio je na napade koji se i danas događaju te su dan prije sv. Jurja počinitelji na župnoj crkvi razbili dva prozora. “Mi smo ovdje svoji na svome i u svome i od vas župljana, koji ste raseljeni diljem Europe očekujemo barem da češće dođete u svoj rodni kraj, da ga ne zaboravite, da ga obnavljate”, poručio je na kraju župnik Maršić.
U središtu Dervente, ispred župne crkve, poslije Mise ponovo se orila pjesma i kolo na tradicionalnoj Smotri folklora koja je okupila deset KUD-a iz BiH i Hrvatske. Smotru je kao domaćin otvorio Jozo Barišić, predsjednik općinskoga vijeća Dervente. Svojom nazočnošću smotru su uzveličali brojni predstavnici društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske.
U derventskoj župi prije rata živjelo je 22.000 Hrvata katolika, a do danas ih se vratilo i tu živi tek dvjestotinjak vjernika. Kao četvrta po redu u povijesti te župe, župna crkva, koja je u zadnjem ratu do temelja bila porušena, obnovljena je i posvećena.

Izvor: Crkva na kamenu