Proslava Rođenja Marijina

Foto: Cnak

VINICA – Župa Vinica proslavila je 8. rujna 2018. svoju zaštitnicu Malu Gospu ili blagdan Rođenja B. D. Marije. Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Vinjana don Joko Blažević. U koncelebraciji su bili uglavnom svećenici iz okolnih župa s duvanjskim dekanom i seoničkim župnikom fra Vinkom Kurevijom, te mjesnim župnikom don Jakovom Renićem. Najprije je obavljena procesija s Gospinim kipom i uz pjevanje Litanija, a potom je uslijedila Misa za vrijeme koje je pjevao župni zbor.
Na svečanosti su se okupili vjernici Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Pasiči i Vinice, te okolnih župa: Vira, Zagorja, Vinjana, Ričica, Studenaca, Aržana, Roška Polja, Rašeljaka, Grabovice, Prisoja i drugih. Propovjednik je održao pobudnu i nadahnutu propovijed, u kojoj je, orisavši lik Male Gospe, njezinih svetih roditelja Joakima i Ane, govorio o rađanju i seobama, kao dvama vrlo važnim i trenutno najupečatljivijim pitanjima našega hrvatskog naroda. Nema prigode među Hrvatima i katolicima u okvirima BiH i u Hrvatskoj a da se ne koristi za isticanje spomenutih dvaju problema maloga broja rođenih u odnosu na povećani broj umiranja u našemu hrvatskom narodu, te učestalih selidaba sa sela u gradove i gradiće, odnosno odlazaka u inozemstvo radi rada i zarada. “Nemilice odlazimo odavde. Odlaze i oni koji trebaju i oni koji ne trebaju, a dolaze neki drugi… Ovo nije politika, ovo je čin vjere. Govorim u ime Evanđelja Krista Gospodina, u ime Križa i krštenja… Nekada smo propovijedali kako je ovdje čist zrak i drugo… Nismo dopuštali nikakvu gradnju koja onečišćuje prostor. Za koga smo to čuvali? Recite nam vi i odgovorite mi vi koji sada molite za svoje sinove i ostale po Hamburgu, Münchenu, New Yorku, Chicagu, Pertu, Camberri… Bogu hvala da nas ima svuda, ali tragedija je što nas nema ovdje.” Ovakvi propovjednički glasovi čuju se često i imaju svrhu potaknuti one u vlasti, koje je narod izabrao demokratskim načinima, da promisle i da se trgnu, te novčano i moralno potpomognu bračnim parovima rađanje djece što može otvoriti i bolje mogućnosti rada, zarada i istinskoga života u vlastitoj domovini.
Poslije misnoga slavlja pred župnom crkvom, oko koje je riješeno uoči ove proslave pitanje odvoda vode i urađen betonski pojas s kamenim ulazima uz troja vrata, narod se srdačno pozdravljao i razgovarao. Među tim vjernicima i Gospinim štovateljima bio je i Ante Ćurković, koji je sa svojim ocem Nikolom dovezao i ugradio prvi kamen za temelje crkve 1937., koja je završena 1939. godine. Tada je bio župnik don Ante Krešimir Buconjić. Njega je 1941. naslijedio don Andrija Majić ml. Oba ova župnika ubijena su, don Ante u Ljubinju 1942., a don Andrija je ubijen i ubačen u Jazovku u svibnju 1945.
Budućnost ove crkve, kraja i hrvatskoga naroda počiva na temeljima čvrste vjere i njezinih svjedoka, onih 52 ubijena u Prvome svjetskom ratu, 192 u Drugome svjetskom ratu i 15 u Domovinskome ratu uz ove svoje svjedoke svećenike i župnike.
Župnik je na kraju izrekao zahvale svima što su došli u Vinicu slaviti Gospino rođenje i time moliti za sva nova rađanja u našem vjerničkom narodu, koji se u ovoj godini moli na tu nakanu braka i obitelji i u Kupresu (29. srpnja), i u Dublinu (21.-26. kolovoza) i u Solinu (16. rujna), te uvijek i trajno u vlastitim župama. Podsjetio je i na duhovnu trodnevnicu što su je vjernici obavili uoči ove proslave.

Izvor: Crkva na kamenu