Proslava suzaštitnice župe

Foto: Cnak

PRENJ – Katolička Crkva slavi u liturgijskoj godini 24 spomendana, blagdana i svetkovine posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Različiti su to naslovi, počevši od siječnja do prosinca. Među tima četiri su svetkovine: Marija Bogorodica na Novu godinu, Blagovijest 25. ožujka, Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa 15. kolovoza i Bezgrješno Začeće 8. prosinca. A od ovih je samo Velika Gospa zapovijedana svetkovina.
U Hercegovini je 20 župa posvećeno jednomu od naslova Gospinih. Velikoj Gospi sedam: Dračevo, Goranci, Gradac kod Neuma, Prisoje, Seonica, Široki Brijeg i Trebinja. A u Trebinjskoj biskupiji od 15 župa šest je Gospinih. U Prenju je zaštitnik župe Arkanđeo Mihovil, a Velika je Gospa druga zaštitnica. Don Mile Vidić, župnik u Prenju od 2017., prošle je godine od Miholjdana organizirao obilježavanje 160. godine od početka gradnje i 150. godine od blagoslova prenjske župne crkve koja se navršava ove godine. Stoga je zaželio da tu Godinu lani otvori i na Veliku Gospu svečano ove godine slavlje predvodi biskup Ratko iz Mostara. Na proslavi sudjelovali su župnici don Rajko iz Stoca, don Pero iz Rotimlje i Stjepan Krsta, don Gordan iz Domanovića, don Josip iz Bijeloga Polja, don Stipe iz Aladinića i don Pero, biskupov tajnik iz Mostara. Naroda je bilo iz svih ovih spomenutih župa. Pjevao je župni zbor.
U propovijedi biskup je u početku spomenuo četiri vjerske istine o Blaženoj Gospi kako molimo u zbornoj molitvi: Svemogući vjekovječni Bože! Ti si Bezgrješnu Djevicu, Majku svoga Sina, uznio u nebesku slavu… I kratko protumačio dogme Marijina Začeća, Djevičanstva, Bogomaterinstva i Uznesenja te nastavio o Isusovu oslovljavanju Marije kao “Žene”, biblijske Žene.
Bezgrješna je Djevica, Bogorodica, savršeno biće u svakom pogledu, završivši ovozeman tijek, bez obzira je li umrla ili samo usnula, po posebnoj Božjoj povlastici, bila dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu, to je formulacija dogme. Zato je njezina uloga najmoćnija i svaka molba njoj upućena završi na Isusovu stolu.
Liturgijska svečanost u Prenju pred župnom crkvom potrajala je oko sat i pol vremena u divnoj hladovini pod tihim lahorom. I vanjski vremenski ugođaj kao da je dočaravao ono što su vjernici u svojim dušama osjećali na ovoj veličanstvenoj svetkovini na slavu Božju, u čast Blažene Djevice Marije, i na svoju duhovnu korist.
Proslavi Velike Gospe prethodila je duhovna priprava kroz devet dana od 6. do 14. kolovoza. Svaku večer devetnice molila se sveta krunica u 18,30 sati, a potom je slavljena sveta Misa. Misno slavlje tijekom devetnice, od 6. do 11. kolovoza, predvodio je župnik don Mile, a zatim su u trodnevnici svetu Misu predvodili don Stipe Gale, don Tomislav Ljuban i don Josip Čule.