Proslava sv. Ane i Mlade Mise

Foto: Cnak

VINJANI – Suzaštitnica hercegovačkih Vinjana, sv. Ana, svečano je proslavljena 26. srpnja 2021. na groblju ispred kapelice koja je posvećena njoj u čast. Ove je godine bilo više razloga za okupljanje vjernika i slavlje u ovome hercegovačkom mjestu: proslava suzaštitnice župe, Mlada Misa njihova župljanina don Vinka Nenadića i proslava 40 godina od Mlade Mise njihova župnika don Joke Blaževića. Slavlje je započelo procesijom od župne crkve prema kapelici u groblju uz pjevanje litanija i pjesme sv. Ani. Na početku svete Mise župnik je izmolio zavjetnu molitvu ispred Anina kipa a zatim su izrečeni pozdravni govori. Okupljene je u ime župljana pozdravio Mate Lončar koji je mladomisniku čestitao i zaželio mu da radosno i vjerno živi svoje posvećenje za Katoličku Crkvu i svoj hrvatski narod. Potom je mladomisnika pozdravio župnik don Joko i poklonio mu drveni križ, djelo župljanina Roberta Tomića uz riječi: “Kad snage splasnu, pogledaj u Njega. Kad ponestane mudrosti, poljubi ga i ne boj se! S Njim u svijet, s Njim kroza svijet, s Njim prema vječnosti”, upravo poruka uz don Vinkovo mladomisničko geslo: “A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu” (Gal 6,14).
Misno slavlje predvodio je mladomisnik a propovijedao don Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku. Propovjednik je uputio nekoliko riječi mladomisniku, ali i svim ostalim prisutnim mladomisnicima, njih trinaest koji su se okupili za ovu prigodu oko oltara. Don Jakov je govorio o poslanju svećenika, djelovanju i porukama koje svećenik šalje s oltara. “Kažu da je najgora prazna propovijed, makar imala puno divnih riječi, a najljepša može biti samo jedna riječ, ali ona riječ kod koje će ljudi osjetiti  da im nosiš Isusa.” Uzalud je govoriti ako sami ne svjedočimo, ako se mi ne mijenjamo, ne možemo očekivati od drugih promjenu.
Na kraju misnoga slavlja nekoliko riječi uputio je i mladomisnik don Vinko: “Gospodine Bože, želim ti sada zahvaliti na daru moga života, na daru svećeničkoga poziva. Hvala ti na milostima koje si mi dao, i na križu po kojem si nas otkupio. Neka tvoj križ bude snaga moga svećeničkog djelovanja i poslanja.” Don Vinko je zahvalio i svojoj obitelji koja mu je bila podrška od početka svećeničke formacije i župniku don Joki koji ga je pratio kroz cijelo ovo razdoblje. Također mu je uputio i iskrene čestitke povodom 40. obljetnice Mlade Mise te zaželio da ostane Kristov svećenik kao i do sada, koji je poslan narodu, blizak s narodom, a opet koji u svakom svom činu vidi Božju volju i posvećenje. Zahvalio je i svima onima koji su mu pomogli doći do oltara.
Don Joko je na kraju pozvao okupljene da ostanu ujedinjeni i oko svečanoga stola na ručku koji je bio pripremljen u crkvenome dvorištu koje je u posljednje vrijeme dobilo novi sjaj. Župnik je sa župljanima potpuno uredio molitveni prostor oko crkve gdje je postavljen veliki kip sv. Josipa, zatim vanjski oltar urađen u čast hrvatskim blaženicima i svecima i gdje se planiraju postaviti moći bl. Alojzija Stepinca.

Izvor: Crkva na kamenu