Proslava sv. Ante, zaštitnika župe Grabovica

Foto: Cnak

U župi Grabovici proslavljen je njezin nebeski zaštitnik sv. Ante Padovanski na spomendan njegova preminuća 13. lipnja 2022. Najprije je obavljena procesija sa svečevim kipom i pjevanjem Litanija oko obnovljene i uređene crkve, spomenika u čast žrtvama ratova, te pokraj velike župne dvorane “Škole dobrote” i novoga župnog dvora. Potom je uslijedilo na vanjskom oltaru ispod krošnjatih lipa misno slavlje kojemu je predsjedao kotorski biskup Ivan Štironja. Za vrijeme mimohoda i misnoga slavlja pjevao je Župni zbor pod vodstvom župnika don Blaža Ivande. Župnik, koji je bio i jedan od 12 koncelebranata, najprije je pozdravio sabrane vjernike iz okolnih buškoblatskih župa, svećenike i redovnike duvanjskoga samostana sv. Nikole Tavelića i karmelskoga samostana i Duhovnog centra sv. Ilije Proroka, a potom biskupa drevnoga Kotora.
Biskup Ivan kratko je predstavio sv. Antu kako bi vjernici znali u koje su vrijeme u mislima odvedeni. Potaknuo je roditelje da rađaju, odgajaju i čuvaju svoju djecu i svoje obitelji živeći prema Božjim zapovijedima, napose u duhu Zapovijedi ljubavi.
Oblik naše kršćanske mudrosti iskazan je i u duhovnoj trodnevnici u kojoj se molilo Bogu po zagovoru sv. Ante za sve naše potrebe, ispovijedalo se i slavile su se svete Mise za vrijeme kojih su se štovatelji pričešćivali za sretan život i dobru budućnost, ovu zemaljsku i onu nebesku.
Ovom prigodom naglašavamo da je župnik don Blaž skupa sa svojim župljanima izgradio parkiralište ispred glavnoga crkvenoga dvorišnoga ulaza, stvorivši time prostor skladnosti i ljepote sa sadnicama i cvijećem, kao i u pročelju s više zastava, a sve to dobro je vidjeti i doživjeti prije ulaska u uređenu crkvu na sveta misna i sva ostala liturgijska slavlja. Također za ovu prigodu napravljene su nove klupe u crkvi, nakon što su stare izdržale preko 50 godina. One su raspoređene po grobljanskim kapelicama.

Izvor: Crkva na kamenu