Proslava sv. Mihovila, zaštitnika župe Prenj

Foto: Cnak

Župa Prenj je, u srijedu 29. rujna 2021., svečano proslavila svoga nebeskog zaštitnika arkanđela sv. Mihovila. Ovogodišnje svečano misno slavlje, uz koncelebraciju desetak svećenika, predvodio je don Marin Krešić, župnik župe Svih Svetih iz Aladinića. Samoj proslavi blagdana Miholjdana prethodila je trodnevna priprava vjernika. Trodnevnicu s pobožnosti sv. Mihovilu predvodio je župnik don Mile Vidić. Prije početka svetoga misnog slavlja don Marin je pred kipom sv. Mihovila izmolio zavjetnu molitvu.
U propovijedi je propovjednik naglasio kako je sv. Mihovil “simbol Božje pobjede, onaj koji ratuje na strani Božjoj”, te se zapitao “je li moguće vjerovati u pobjedu dobra nad zlim u današnjem svijetu u kojemu cvijeta zlo i različite vrste nepravda. Zlo udaljuje čovjeka od Boga što ga vodi u propast”, rekao je don Marin. Potom je naglasio kako “trebamo, kao sv. Mihovil, priznati Boga jedinim gospodarom i njemu služiti kako bismo živjeli svijet slobode s Bogom. Čovjek ne može u konačnici sam pobijediti zlo, nego milošću Božjom. To znači da će, ako s Bogom surađuje, uz pomoć Božju pobijediti zlo”. Don Marin je ohrabrio vjernike da ustraju u sakramentalnom načinu kršćanskoga života.
Na kraju svete Mise župnik don Mile izrekao je riječi zahvale svima koji su sudjelovali i doprinijeli svečanoj proslavi sv. Mihovila, te pozvao sve na druženje, uza skromnu zakusku, po završetku svete Mise.

Izvor: Crkva na kamenu