Proslava sv. Mitra na Oblatu

Foto: Cnak

RAVNO – Ravanjski župnik don Bernard Marijanović u petak, 26. listopada 2018., priredio je liturgijsko slavlje u čast sv. Mitru, mučeniku s početka IV. stoljeća, na brežuljku Oblatu pred Svečevom srednjovjekovnom kamenom crkvicom. Župnik je najprije u 16 sati pozvao narod na Križni put, kojemu se priključio i biskup Ratko s tajnikom don Perom iz Mostara. Bilo je oko stotinu vjernika. Prva postaja počinje s glavne ceste s procesijom uz brežuljak. Dvije vjernice kod svake postaje čitaju sadržaj stajališta prerečen u pjesnički oblik, a župnik završava s Pomolimo se. Pjeva se i moli. Jedan ministrant nosi križ, drugi svijeće, treći pojačalo. Dan sunčan s blagim lahorom. Završna molitva na Oblatu pred jubilarnim križem iz 2001. godine. U 17 sati oblačenje u crkvi, a sveta Misa u dvorištu. Uz biskupa je župnik, a tajnik na raspolaganju za ispovijedanje.
Biskup u propovijedi podsjeća na sv. Mitra, rođena oko 270. godine u Solunu, mučena u Sirimiju, današnjoj Srijemskoj Mitrovici, a kosti mu prenesene u rodni Solun gdje se kao mučenik štuje od pamtivijeka. Crkva prepoznaje mučenika po tome što mu narod spontano i privatno počinje iskazivati čašćenje; uvjerava se u mržnju neprijatelja prema vjeri mučenika i njegovoj vjernosti Kristu, a osobito kada ustanovljuje da je mučenik svjesno i svojevoljno prihvatio mučeništvo, kao što je svoj križ prihvatio Gospodin Isus, najveći Mučenik na svijetu. Biskup je spomenuo don Mitra Papca, župnika u Gradcu, koji je kao zenički zatvorenik poginuo u namještenoj željezničkoj nesreći 27. travnja 1951. u Slakovcima kod Vinkovaca.
Poslije svete Mise župnik je sve vjernike pozvao u drugi “Oblat”, restoran uz cestu, kamo su domaćice svojim darovima u čast sv. Mitra počastile sve sudionike slavlja s načelnikom ravanjske općine Andrijom Šimunovićem na čelu.

Izvor: Crkva na kamenu