Proslava svetkovine Srca Isusova s Menalima u Kanadi

Foto: Cnak

Prošle su godine 1. srpnja Menali obilježili svoj dan u rodnom im mjestu Cerovu, župa Hrasno. Taj su se dan okupili iz cijeloga svijeta i svečanom svetom Misom u mjesnom groblju zahvalili Presvetomu Srcu Isusovu, kojega na osobit način časte, za svu povijest svoga roda. Tom su prigodom izdali i knjigu Menali u kojoj se mogu pronaći najvažniji podatci vezani za ovo hercegovačko prezime. Knjiga je ponudila i rodoslovlje cijeloga plemena. Radost je toga dana vladala u srcima prezimenjaka i njihove rodbine. Na susretu se okupilo 380 vjernika koliko je Menala i bilo prošle godine u domovini i svijetu s tim prezimenom.
Menali se drže kao jedno iako su se razvili u tri grane. Iz te jedne grane, a nekada jedne kuće, u Kanadu odselilo ih se nekoliko savivši svoja obiteljska gnijezda u pokrajini Ontario u gradovima Mississaugi i Torontu. Svake se godine okupe na proslavu svetkovine Srca Isusova u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Redovito to bude, ako je lijepo vrijeme kao ove godine, u župnome parku “Father Kamber”. Tako je bilo i ove godine, uz malu iznimku, jer su u goste pozvali svoga prezimenjaka don Nikolu da im slavi svetu Misu. Misno slavlje bilo je u subotu, 7. lipnja 2018., u 12 sati, jer je subota neradni dan i lakše je sve organizirati. U koncelebraciji su bila petorica svećenika: domaći župnik don Tomislav Kasić, svećenici iz Oakvilla mons. Ivan Vukšić i don Ilija Petković, stariji kao i don Ilija Petković, mlađi, don Nikolin suputnik iz domovine. Na Misi su bile i časne sestre milosrdnice Smiljana Delonga i Bernarda Mikulić.
Don Nikola je u propovijedi povezao priču s Posljednje večere kada je apostol Ivan naslonio uho na Isusovo srce osluškujući ga kako kuca blagošću, krotkošću i poniznošću te nastavio kako i mi trebamo uši stavljati na božansko Srce Isusovo kao naši pređi Menali, koji su znali osluškivati otkucaje toga Srca iz kojega izlazi sve blago mudrosti i znanja. U nastavku propovijedi iznosio je poticajne primjere srca jednoga oca, kojemu su djeca znala uzvratiti ljubav, te majčinsko srce koje neprestano kuca za djecu. Na kraju homilije propovjednik je potaknuo sve nazočne na usklađivanje vlastitih srdaca s Isusovim i Marijinim Srcem. Na Misi je sudjelovalo 80-ak misara, a toliko je misara, kako nam rekoše, bilo dan ranije i doma, u Cerovu, ispred grobljanske kapele. Nakon svete Mise u parku priključuju se i ostali Menali te njihova rodbina na piknik. Tijekom ugodnoga razgovora uzeli smo papir i popisali sve Menale u Kanadi zajedno s njihovom rodbinom, tj. i mušku i žensku granu, i došli do brojke od 118 osoba razgranatih u 12 obitelji. Srca su im često u domovini koju od devedesetih godina prošloga stoljeća radosno i slobodno posjećuju, o domu se razgovaraju i svoje potomke Srcu Isusovu preporučuju. Neka ih Srce Isusovo zagovorom štiti u svijetu i domovini.

Izvor: Crkva na kamenu