Proslava Svetoga Trna Isusova u Pagu

Foto: IKA

PAG (IKA) – Proslava Svetoga Trna u Pagu, dvijetisućljetne relikvije koja posjeduje potvrdu Svete Stolice da je autentični trn s krune koja je bila na glavi raspetoga Isusa Krista u Jeruzalemu, obnovljena je u subotu 4. svibnja u župi Uznesenja BDM u Pagu, nakon 74 godine. Svečano koncelebrirano slavlje u paškoj zbornoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
“Trnova kruna nas podsjeća na Isusa koji je pravi istinski Kralj. Pred njim će se prignuti sav svemir. Kralj nad kraljevima i Gospodar nad gospodarima! Ono što su rimski vojnici mislili bijaše slika o dvjema Kristovim službama: Sluga patnik (Iz 53) i zarobljeni Mesija – Kralj (Otk 19). Isus je podnio boli, poniženja i sramotu umjesto nas. Krist nas je po svojoj neizmjernoj savršenoj žrtvi oslobodio od svega prokletstva i grijeha. Trnova kruna je svega toga simbol” rekao je paški župnik i dekan don Gašpar Dodić na početku Mise.
S osobitom radošću župnik Dodić pozdravio je paške benediktinke, koje “pobožno i sa strahopoštovanjem” čuvaju i časte Sveti Trn. Pozdravio je subraću svećenike, časne sestre franjevke, paške župljane, vjernike župa otoka Paga i sve hodočasnike.
Svaka sveta Misa obnova je Isusove muke, smrti i uskrsnuća, rekao je mons. Puljić na početku slavlja, naglasivši da nas “relikvija Svetoga Trna uvodi u otajstvo Mise koja je nekrvno obnavljanje Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Otkupljeni smo Isusovom predragocjenom krvlju, mukom i uskrsnućem. Nismo bili dostojni tako visoke cijene. Slabi smo, grješni i potrebni su nam njegova milost i njegovo milosrđe”.
S. Benedikta Halilović, priora ženskoga benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu, zahvalila je na potpori Gradskom poglavarstvu Paga i zadarskom nadbiskupu Puljiću za obnovljenu pobožnost.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA