Proslava Velike Gospe u Prenju

Foto: Cnak

Katolička Crkva slavi u liturgijskoj godini više desetaka blagdana i svetkovina posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. A od svih njih samo je Velika Gospa zapovijedana ili obvezna svetkovina. U Hercegovini je Velikoj Gospi posvećeno sedam župa: Dračevo, Goranci, Gradac kod Neuma, Prisoje, Seonica, Široki Brijeg i Trebinja.
U Prenju je zaštitnik župe sv. Mihovil Arkanđeo, a Velika je Gospa druga zaštitnica. Ovoj je proslavi kao duhovna priprava prethodila devetnica, kroz devet dana svaku večer krunica, litanije i sveta Misa u dvorištu prekrasnog ambijenta crkve sv. Mihovila. Zadnje tri večeri devetnice svete Mise predvodili su: don Davor Berezovski iz župe Ploče-Tepčići, don Ante Jukić, biskupov tajnik i don Ilija Petković iz župe Čapljina. Na devetnicu su mnogi dolazili pješice iz okolnih župa, neka im Gospodin po zagovoru Blažene Djevice Marije usliši njihovu žrtvu i njihove molitve.
Svečanu svetu Misu na dan Velike Gospe pred više stotina vjernika predvodio je don Branimir Bevanda, mladomisnik. Na proslavi sudjelovali su župnici okolnih župa. Pjevao je župni zbor. Na kraju svetoga misnog slavlja župnik don Mile Vidić zahvalio je svima na sudjelovanju i pomaganju pri proslavi Gospojine u Prenju.

Izvor: Crkva na kamenu