Proslava zlatnoga jubileja s. M. Pauline Kvesić

Foto: Cnak

KOČERIN – U nedjelju, 4. rujna 2016., s. M. Paulina (Blagica) Kvesić proslavila je svoj zlatni jubilej za vrijeme pučke svete Mise s početkom u 11 sati u župnoj crkvi svetoga Petra i Pavla na Kočerinu pod geslom “Veliča duša moja Gospodina” (Lk 1,46-47). Sveto misno slavlje predvodio je biskup Ratko Perić u koncelebraciji sa svojim tajnikom don Marinom Skenderom, generalnim definitorom franjevačkoga reda Male braće dr. fra Ivanom Sesarom i kočerinskim župnikom fra Mariom Knezovićem.
Uza zvuke zvona svečana procesija krenula je prema punoj Crkvi. U procesiji uza s. M. Paulinu stajala je njezina rođena sestra s. M. Gabrijela, zatim splitska provincijalka s. M. Radoslava Kevo te sestre milosrdnice i školske sestre franjevke. Fra Mario je na početku pozdravio sve okupljene te na poseban način slavljenicu s. M. Paulinu. Poslanicu u svetoj Misi čitala je rodbina sestre jubilarke i kočerinski bogoslov. Nakon izrečene propovijedi mjesnoga ordinarija uslijedila je obnova zavjeta. S. M. Paulina kroz molitvu vjernika zahvalila je dragom Bogu za sve milosti koje joj je dao kroz proteklih 50 godina redovništva. Po završetku svečanoga misnog slavlja uslijedilo je slavlje za obiteljskim stolom.
S. Paulina trenutačno je na službi u domu za stare i nemoćne “Sv. Josipa Radnika” u Ljubuškom. Otac Jure i majka Ruža nisu se bojali života. Njihov život Bog je blagoslovio, darujući im šesnaestero djece od kojih je s. Paulina jedanaesta. Ove neustrašive roditelje Bog je obdario posebnim darom, njihove dvije kćeri članice su Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.
S. Paulina rođena je 5. veljače 1948. u Kočerinu. U Zagreb na Kaptol otišla je 9. lipnja 1961. Kao djevojčica pomagala je sestrama u bogosloviji. Na blagdan sv. Karla 4. studenoga 1963., odlazi u postulaturu u Rim. Na blagdan Sv. Krunice 7. listopada 1965. u Rimu, Blagica ulazi u Novicijat te dobiva redovničko odijelo i redovničko ime s. M. Paulina. Svetu Misu i obred oblačenja i ulaska u novicijat imao je naš blagopokojni biskup dr. Petar Čule. Nakon povratka u Mostar biskup dr. Petar Čule napisao je u kronici biskupije iz 1965. “u Rimu sam imao sv. Misu kod sestara Milosrdnica, pod kojom su tri djevojčice ušle u novicijat a jedna među njima je naša mala sa Kočerina”. Ta naša mala kako zapisa naš biskup Čule jest s. Paulina. Prve zavjete položila je 7. listopada 1966., a vječne zavjete 7. listopada 1971. S. Paulina 31 godinu služila je Gospodinu u Rimu. Devedesetih godina vraća se u svoju rodnu Hercegovinu. Dolaskom u Mostar 17. listopada 1994., djeluje u biskupijskom Caritasu. Djelo sv. Vinka nastavlja u samostanu u Mostaru gdje se brine za najsiromašnije starice. Njezina ljubav prema potrebnima nepozna granice. Nijedan potrebiti čovjek nije otišao s njezinih vrata praznih ruku. Njezina ljubav prema potrebitima i najslabijima nastavlja se i nakon premještaja u Ljubuški, gdje djeluje od 1. 3. 2005. sve do danas.

Izvor: Crkva na kamenu